Search
Close this search box.
Search

VieCuri: big data voorspelt IC-opname door corona

Het Noord-Limburgse ziekenhuis VieCuri zet big-data toepassingen in om te helpen voorspellen wie met COVID-19 op de IC belandt. Al vroeg in de coronapandemie begon het ziekenhuis met het bijhouden van informatie over opgenomen patiënten met COVID-19. Mede dankzij deze uitgebreide database, kunnen artsen en wetenschappers nu beter voorspellen welke patiënten hoogstwaarschijnlijk op de afdeling intensive care terecht zullen komen.

Internist-endocrinoloog Joop van den Bergh besloot in samenwerking met Frits van Osch en Caroline Wyers, beiden werkend als epidemioloog en wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan VieCuri om een overzicht te maken van de klachten waarmee patiënten met COVID-19 het ziekenhuis binnenkomen. Al snel bleek het invullen van al die gegevens een flinke uitdaging. Reden om de hulp van tien coassistenten, een physician assistant in opleiding en twee researchverpleegkundige in te roepen voor het big data-project.

Landelijke big data studies corona

Het initiatief van VieCuri leidde uiteindelijk tot deelname aan een aantal prestigieuze landelijke onderzoeken zoals COVID-OLD (COVID-19 Ouderen Landelijke Database), multicenter cohortstudie naar ouderen met het coronavirus in het ziekenhuis en COVID-PREDICT. VieCuri kon zich hier dankzij de eigen opgezette database met 400 patiënten, als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland bij aansluiten.

In samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) zijn artsen en onderzoekers uit Amsterdam UMC en Maastricht UMC+ al in maart 2020 het COVID-PREDICT consortium gestart voor het centraal verzamelen van data over COVID-19 patiënten. Inmiddels is het consortium uitgebreid met veel ziekenhuizen, artsen, onderzoekers en datawetenschappers. Hierdoor groeit de database snel.

Snelle groei COVID-PREDICT

Inmiddels zijn 22 ziekenhuizen en data-experts verbonden aan COVID-PREDICT. Met het doel om met data en slimme computer berekeningen de beste behandeling voor coronapatiënten te vinden, het ziekteverloop te voorspellen en te kijken welke patiënt hoogstwaarschijnlijk op de afdeling intensive care zal belanden.

Enkele successen zijn al geboekt. Zo weten de artsen inmiddels schade te herkennen en werd al vrij snel duidelijk dat er bij opgenomen patiënten met COVID-19 een CT van de longen nodig was om de longschade in kaart te brengen. Inmiddels zitten ook de gegevens van de tweede golf in de database, plus de nieuwe informatie van patiënten met langdurige klachten die de nazorgpoli bezoeken en werkt VieCuri ook mee aan tal van andere studies.

IC-data delen

In december 2020 besloten de Nederlandse IC’s om op grote schaal data te gaan delen. Doel is het verbeteren van de behandeling van ernstig zieke patiënten. Het betreft data van apparaten zoals bewakingsmonitoren, beademingsmachines en dialysemachines, maar ook diagnoses uit patiëntendossiers. Bij het samenwerkingsproject, icudata.nl genaamd, hebben zich inmiddels al 45 van de 75 Nederlandse IC’s aangesloten. Het idee voor de nauwe samenwerking is ontstaan tijdens de coronacrisis, op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Mid adult female doctor reviews patient records on desktop PC
NEN 7540, signed, sealed and delivered!
Volg jij ons al?