Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

VieCuri zet MijnIBDcoach blijvend in

Het Midden-Limburgse ziekenhuis VieCuri heeft bekend gemaakt MijnIBDcoach blijvend te gaan inzetten. Reden hiervoor is de positieve feedback van gebruikers. Zij beoordeelden de online coach ruim voldoende met een 7,7. Gebruikers van de Parkinsoncoach zien nog ruimte voor verbetering die eerst worden aangepakt voordat deze online coach blijvend wordt ingezet.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De eCoaches van Sananet worden gebruikt via een online platform en zijn een aanvulling op de reguliere communicatie tussen zorgverlener en patiënt. De digitale applicatie geeft informatie, tips en persoonlijke adviezen over het omgaan met de ziekte. Ook kan het de patiënt ergens aan helpen herinneren. Bijvoorbeeld aan het innemen van medicijnen op een bepaald tijdstip of een wekelijkse sportieve activiteit.

De zorgverlener kan via de SanaCoach op regelmatige basis naar klachten, beperkingen en problemen vragen. Patiënten en zorgverleners kunnen elkaar berichten sturen en vragen stellen. Het kan zijn dat de patiënt alleen nog naar het spreekuur te komen als dat echt zinvol is. Ook kunnen door deze controles spoedbezoeken worden voorkomen.

VieCuri begon in april van dit jaar met het aanbieden van digitale coaches. De pilot liep tot en met juli.

Minder (spoed)opnames door vroegtijdige signalering

Ervaringen van de leverancier laten zien dat de eCoaches patiënten helpen om zelf hun ziekte te monitoren en geeft hen daardoor meer eigen regie. Er ontstaat meer kennis en inzicht in de ziekte. Verwacht kan worden dat dit leidt tot een betere kwaliteit van zorg, betere behandelresultaten en lagere zorgkosten.

Klachten kunnen vanuit thuis goed in de gaten worden gehouden, waardoor patiënten minder vaak naar de polikliniek hoeven te komen. Ook worden er minder (spoed)opnames in het ziekenhuis verwacht door vroegtijdige signalering. Het is overigens niet alleen fijn voor de patiënt. De monitoring geeft vaak ook een goed gevoel aan mantelzorgers en familie.

Eenvoudig in gebruik

De gebruikers van de MijnIBDcoach zijn erg tevreden over de coach en het (snelle) contact dat hierdoor ontstaat. Ze geven aan dat de kennis over de ziekte toeneem en patiënten beter zijn voorbereid op hun consult. Omdat patiënten al langer bekend zijn met het ziektebeeld, is niet alle informatie voor iedereen vernieuwend.

De MijnIBDcoach blijkt eenvoudig in het gebruik, er zijn slechts enkele praktische tips in het gebruik van de coaches naar voren gekomen. In het algemeen zien de meeste patiënten de coach als een meerwaarde voor de behandeling en beoordelen patiënten de coach met een 7,7. 

Verbeterslag Parkinsoncoach

Bij Parkinson komt de beoordeling daarentegen maar uit op een 6,2. Patiënten en zorgverleners zien bij de Parkinsoncoach nog ruimte voor verbetering, voordat de communicatie onderling en het gevoel van veiligheid geoptimaliseerd kunnen worden en de meerwaarde wordt ervaren. De leverancier van de coach neemt de verbeterpunten mee in het verder ontwikkelen van de coach.

De eCoach voor IBD wordt blijvend ingezet vanwege deze positieve ervaringen. Bij de Parkinsoncoach wordt eerst de verbeterslag van de coach afgewacht. 

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen