Search
Close this search box.
Search

Vier publiek-private projecten toegekend binnen Commit2Data

In de Commit2Data ronde Big Data & Gezondheid zijn vier publiek-private onderzoeksprojecten toegekend op het gebied van vroege opsporing en preventie van hart- en vaatziekten. De Topsector LSH, NWO, ZonMW, de Hartstichting en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport hebben in totaal ruim 6,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de financiering van deze projecten. Daarnaast voorziet het Nederlandse eScience Center ieder project van ondersteuning door eScience Research Engineers.

De focus van het Big Data & Gezondheid onderzoeksprogramma is het gebruik van big data ten behoeve van de vroege opsporing en preventie van hart- en vaatziekten. Burgers en patiënten krijgen hierin een centrale rol. Binnen dit onderzoeksprogramma worden de ambities van de Hartstichting, het ministerie van VWS, en het Netherlands eScience Center gekoppeld aan de ambities van Commit2Data voor de Topsectoren ICT, LSH en Creatieve Industrie, zoals die zijn beschreven in de Kennis- en Innovatiecontracten 2018-’19 tussen NWO en de Topsectoren.

NWO, ZonMw, de Hartstichting, de Topsectoren Life Sciences & Health (LSH), ICT en Creatieve Industrie en het ministerie van VWS en het Netherlands eScience Center kondigden vorig jaar april het initiatief aan om samen een publiek-privaat onderzoeksprogramma te ontwikkelen op het gebied van big data en gezondheid.

De toegekende publiek-private onderzoeksprojecten

  • Perfect Fit: Targeting key risk factors for cardiovascular disease in at-risk individuals using a personalized and adaptive approach

Roken en weinig beweging werken hart- en vaatziekten in de hand.  Het consortium onder leiding van prof. dr. N.H. Chavannes (Leiden University Medical Center) zal big data gebruiken om een gepersonaliseerde en flexibele virtuele coach te ontwikkelen die mensen ondersteunt bij het stoppen met roken.

Partners: TU Delft, University of Twente, Trimbos Institute, Leiden University, m, Sense Health, Virtuagym, Roessingh Research & Development, Stichting Pharos, Stichting Publiek Privaat Partnership Stop met Roken, GlaxoSmithKline en Stichting Zorg & Zekerheid.

  • CARRIER – Coronary ARtery disease: Risk estimations and Interventions for prevention and EaRly detection– a Personal Health Train project

Het consortium onder leiding van prof.dr. ir. A.L.A.J. Dekker (Universiteit Maastricht) heeft als doel om in dit project risicopgroepen voor hart- en vaatziekten te identificeren. Hiervoor gebruiken de onderzoekers bestaande datasets van het Centraal Bureau voor de Statistiek, ziekenhuizen en huisartsen. De groep werkt daarnaast aan een electronische levensstijlcoach die de therapietrouw bevordert van deze risicogroep. Patiënten en zorgverleners stellen samen een gepersonaliseerde leefstijlinterventie op.

Partners: Maastricht University, Maastricht UMC+, Sananet Care BV, CBS, MAASTRO Clinic, HuisartsenOZL en Huis van de Zorg.

  • MyDigiTwin: Using Big-Data to put a cardiovascular digital twin into the hands of people

Met MyDigiTwin wil het consortium onder leiding van prof.dr. P. van der Harst (Rijksuniversiteit Groningen) kunstmatige intelligentie algoritmes inzetten om persoonlijke digitale tweelingen op te sporen. MyDigiTwin kan het effect van veranderingen op de gezondheid van individuen voorspellen. Door zich te vergelijken met hun digitale tweeling, kunnen mensen hun persoonlijke risico op hart- en vaatziekten beter begrijpen en daarnaar handelen.

Partners: UMC Groningen, UMC Utrecht, University of Twente, Erasmus MC, Siemens Healthineers Nederland N.V., HartKlinieken, Drimpy, Harteraad, HartNet Noord-Nederland, Huisartsenpraktijk Waardenburg, Mijnhuisarts BV, Hartstichting, NL Heart Registration, Heartlife Klinieken, Niped, Gezondheidsplein Middelstum, NL Healthcare Institute, The Story Network, RTRN, Menzis, Novartis Pharma B.V., Bayer B.V. en Sanofi-Aventis NL B.V.

  • STRAP: Self TRAcking for Prevention and diagnosis of heart disease

Het consortium onder leiding van prof. dr. P. Markopoulos (Technische Universiteit Eindhoven) groep verdiept zich in wat kan, wat mag, wat werkt in de zorg voor hartpatienten. Hoe worden kwetsbare groepen en het zorgpersoneel optimaal betrokken en verbonden? De groep wil een platvorm ontwikkelen waar patiënten zelf metingen kunnen doorgeven. Hiervoor worden vragenlijsten en digitale sensoren gebruikt.

Partners: Technische Universiteit Eindhoven, Erasmus MC, Technische Universiteit Delft, Cardiron BV, MyoVista, Sostark SME, Reinier de Graaf Gasthuis, Stethee, BOBO Tech, Game Solutions Lab SME, Smart Toilets en WCN.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?