Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
23 oktober 2019
Artikel delen

Vilans kijkt naar mogelijkheden AI in langdurige zorg

Vilans zal zich de komende tijd richten op het informeren over de ontwikkelingen, onderzoek- en implementatieprojecten en toepassingen van AI (kunstmatige intelligentie) voor de langdurige zorg. Het kennisinstituut schrijft dit naar aanleiding van eerder deze maand gepresenteerde kabinetsplannen om te investeren in onderzoek naar en toepassingen van AI in onder meer de zorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De komende 7 jaar moet er in Nederland in totaal 2 miljard euro geïnvesteerd worden in AI. Eén van de belangrijkste toepassingsgebieden is de gezondheidszorg, aldus het ‘Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie’ dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat op 8 oktober presenteerde. Het publieke investeringsaandeel moet van 64 miljoen euro in 2019 de komende jaren verdubbeld worden verdubbelen om zo samen met bedrijven en kennisinstellingen deze technologie te ontwikkelen tot concrete toepassingen.

Vilans-onderzoeker Dirk Lukkien zegt over de kabinetsplannen: “Artificial Intelligence biedt enorme kansen voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en wordt gezien als een motor van toekomstige economische groei. Nederland (en de rest van Europa) lopen echter sterk achter met de ontwikkeling en toepassing van ‘eigen’ AI. Dat wordt gezien als een urgent probleem, omdat hierdoor een grote afhankelijkheid ontstaat van de VS en China, de koplopers op dit gebied. Dat is ook de toon in het strategische actieplan.”

Kansen in zorg

Volgens Lukkien bieden de ontwikkeling op bovengenoemd gebied ook steeds meer kansen in sectoren als de zorg. Zo kan kunstmatige intelligentie bijdragen aan het beter herkennen en voorspellen van aandoeningen en de zorgvraag van cliënten en zo ondersteunen bij de besluitvorming door zorgprofessionals. “Een van de smaakmakers hierin is het door Radboudumc in september geopende AI-lab voor de zorg, een gezondheidslab rond toepassing van kunstmatige intelligentie voor de gezondheidszorg.”

Een ander recente initiatief is Kickstart AI, een alliantie waarin Ahold Delhaize, ING, KLM, NS en Philips de krachten bundelen om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals de zorg. Verder werd in het kader van het kabinetsactieplan, begin oktober de Nederlandse AI Coalitie gestart, een nationaal kennis- en innovatienetwerk waar ruim 65 partijen uit het bedrijfsleven, overheid, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties zich hebben aangesloten. Deze publiek-private samenwerking vormt samen met de strategie van het kabinet de basis voor de Nederlandse aanpak van kunstmatige intelligentie.

Zinvolle, verantwoorde richting AI

Vilans is ervan overtuigd dat dat kunstmatige intelligentie tot grote veranderingen en verbeteringen gaat leiden in de zorgsector, zo benadrukt Lukien. “De tijd zal moeten leren op welke manier AI een rol inneemt binnen de zorg, maar partijen binnen de sector kunnen en moeten ook de krachten bundelen om te zorgen dat AI op een zinvolle en verantwoorde manier wordt toegepast. Wie voert daarin de regie? Wij ondersteunen de sector graag bij het nadenken over en kiezen van een zinvolle en verantwoorde richting voor AI.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen