Vilans komt met functiewijzer voor domotica-keuze zorginstellingen

do 15 februari 2018 - 16:23
image1
Technologie
Nieuws

Kennisinstituut Vilans heeft een 'Functiewijzer Domotica voor de intramurale dementiezorg' uitgebracht. Het doel is om zorgorganisaties bij het inzetten van domotica in de dementiezorg. Dit maakt onderdeel uit van het project Leven in vrijheid, leefcirkels XL, dat meer vrijheid in de intramurale zorg met behulp van domotica nastreeft.

Door middel van domotica – zoals leefstijlmonitoring via sensors of het via camera’s de bedrust van mensen monitoren – moet kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven verbeterd worden, zo stelt Vilans. De nieuwste versie van de functiewijzer dient om zorgorganisaties te helpen bij het maken van een goed Programma van Eisen (PvE) voor het inzetten van domotica. De functiewijzer zal regelmatig vernieuwd worden op basis van evaluatieonderzoek naar relevante ontwikkelingen en technologie.

Weloverwogen keuze voor domotica-leverancier

Een PvE is een opsomming van functies of voorzieningen die gebruikt worden in bijvoorbeeld een verpleeghuis. Dit maakt inzichtelijk welke domotica vervolgens kunnen worden ingezet. Volgens senior adviseur zorgtechnologie Johan van der Leeuw van Vilans is een goede PvE een must als eerste stap voor een zorgorganisatie om te komen tot een overwogen leverancierskeuze en wat deze leverancier precies moet realiseren. “Ook wordt inzichtelijk wat de organisatie, locatie, cliënten en medewerkers precies nodig hebben. Dit laatste is met name belangrijk bij organisaties waar nieuwere technologie nog niet wordt toegepast, maar domotica bijvoorbeeld beperkt blijft tot een ‘klassiek’ systeem voor verpleegoproep.” Domotica maakt verschil Het concept Leefcirkels bewijst volgens Vilans hoeveel verschil domotica kan uitmaken. Met Leefcirkels kunnen organisaties cliënten meer vrijheid bieden. De grootte van de leefcirkel kan worden afgestemd op de individuele situatie van de cliënt. Zo kunnen bij Leefcirkels XL bewoners ook buiten genieten van vrijheden zonder dat er een onveilige situatie ontstaat. Technologieën die hiervoor worden ingezet zijn RFID, Bluetooth (voor binnen) of GPS (voor buiten). De Leefcirkels zijn één van de bewezen technologieën die in de functiewijzer worden genoemd.