Vilans werkt mee aan navigatie-app voor mensen met dementie

16 september 2016
Nieuws

Zorgspecialist Vilans is betrokken bij de ontwikkeling van de app Happy Walker. Deze applicatie ondersteunt mensen met dementie bij het ondernemen van activiteiten. Happy Walker heeft onder andere een hulpmiddel dat de gebruiker helpt de weg te vinden.

Vilans is gespecialiseerd in het ontwikkelen en helpen toepassen van kennis die de langdurende zorg blijvend verbetert. Het ontwikkelproject voor de happy walker loopt tot februari 2017. Op basis van de resultaten van de onderzoeken in verschillende landen wordt de navigatieapplicatie Happy Walker verder doorontwikkeld.

Happy walker is een smartphone applicatie voor mensen met dementie. De applicatie ondersteunt bij het ondernemen van activiteiten door middel van verschillende functies. Via de agenda functie kunnen activiteiten door de mantelzorger worden ingeplant. Voor aanvang van de activiteit ontvangt de persoon met dementie een herinnering van de activiteit met een checklist van aspecten waaraan gedacht moet worden. Wanneer de persoon met dementie klaar is voor vertrek schakelt hij/zij navigeren in, naar de locatie van de activiteit.

De navigatie functie van Happy Walker ondersteunt iemand met dementie tijdens het wandelen maar ook bij het gebruik van het openbaar vervoer. De ondersteuning biedt een pijl die aangeeft in welke richting de route moet worden vervolgd, daarnaast worden er afbeelding en van de omgevingen weergeven evenals een overzicht van de route.

‘Sinds september 2012 wordt er onder leiding van TNO, in een Europese samenstelling gewerkt aan het Happy Walker project. Op dit moment wordt het project mede uitgevoerd door Vision, zorgorganisatie Lyvore en Vilans.’

Gebruiksonderzoek

Vilans heeft in het voorjaar van 2015 een gebruikstest uitgevoerd waarbij een prototype van de applicatie is geëvalueerd met gebruikers. Gelijktijdig met dit onderzoek vond er een gebruiksonderzoek in Spanje plaats. Gedurende twee maanden hebben de gebruikers de applicatie getest, voorafgaand en afsluitend vond er een observatie onderzoek plaats waarin het gebruik van de applicatie door de gebruikers zichtbaar werd. Bij de test waren zowel ouderen (zonder dementie) als mensen met dementie en hun mantelzorger betrokken.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een ondersteuning tijdens het vinden van de weg goede mogelijkheden biedt voor mensen met dementie. De applicatie moet wel gemakkelijk zijn. Het onderzoek laat ziet dat het testmodel nog verder ontwikkeld moet worden. Ondanks dat het model nog niet volledig werkte, werd de vormgeving als prettig ervaren. Het doel van de Happy Walker spreekt de doelgroep aan, vooral de wandelnavigatie. Om er voor te zorgen dat iemand met dementie gebruik kan maken van de Happy Walker applicatie, moet deze alleen de meest noodzakelijke functionaliteiten bieden.

Doorontwikkeling van de applicatie

Van juli 2015 tot februari 2016 werd de happy walker doorontwikkeld door Vilans en enkele partners uit het Europese consortium onder leiding van TNO. De eerste gebruikssessie met de doelgroep heeft op 9 juni plaats gevonden.

Op basis van de resultaten van het gebruiksonderzoek hebben de technische partners in het consortium de applicatie verder doorontwikkeld. Gedurende de komende maanden wordt de navigatie ondersteuning door Vilans samen met gebruikers geëvalueerd en zullen verdere optimalisaties aan de applicatie worden doorgevoerd. Tot en met 17 oktober kunnen mensen die iemand met milde dementie kennen ook meewerken aan de doorontwikkeling door een vragenlijst in te vullen.