Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

VIPP Monitor: ruim een miljoen duppende patiënten in Q2

Het aantal mensen dat gebruik maakt van een online omgeving om medische gegevens te bekijken is in het tweede kwartaal van 2019 weer gestegen. Dit blijkt uit de VIPP-monitor. In het tweede kwartaal van 2019 hebben ruim een miljoen patiënten ingelogd in een patiëntenportaal. In het eerste kwartaal waren dat er 750.000.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Duppen (digitale uitwisseling patiënt-professional) betekent dat de patiënt altijd en overal toegang heeft tot zijn eigen medische gegevens. Dat kunnen gegevens uit het ziekenhuis zijn zoals een uitslag van bloedonderzoek, maar ook van de huisarts of GGZ. Toegang tot medische gegevens is een recht dat iedere Nederlander heeft.

Vanaf 2020 zijn ziekenhuizen net zoals alle zorgaanbieders volgens de wet (Cliëntenrechten elektronische verwerking gegevens in de zorg) verplicht om medische informatie digitaal aan te bieden aan Nederlanders.

Extra stappen met VIPP

Door het VIPP-programma kunnen ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen in drie jaar extra stappen zetten om de patiënt digitaal toegang te geven tot de eigen medische gegevens. VIPP is ontwikkeld door de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen),

in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In de miljoenennota van 2016 reserveerde de minister een bedrag van 105 miljoen euro voor het versnellingsprogramma. 

Duppers in de lift

Sinds de start van het VIPP-programma in januari 2017 is het aantal deelnemende instellingen dat een patiëntenportaal heeft, gestegen van 24 naar 62, zo bleek in april van dit jaar. Ook bleek toen dat in het eerste kwartaal van 2019 bijna 750 duizend patiënten hadden ingelogd in een patiëntenportaal om hun eigen medische gegevens te bekijken, gevolgd door een miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. Over geheel 2018 waren dat er ruim twee miljoen.

In totaal doen 98 aantal instellingen via NVZ mee aan het VIPP-programma. Een half jaar voor de officiële deadline van het VIPP-programma hebben de eerste instellingen, Amphia en Máxima MC, inmiddels alle modules waarvoor zij zich inschreven, gehaald.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen