Search
Close this search box.
Search

VIPP Monitor: ruim een miljoen duppende patiënten in Q2

Het aantal mensen dat gebruik maakt van een online omgeving om medische gegevens te bekijken is in het tweede kwartaal van 2019 weer gestegen. Dit blijkt uit de VIPP-monitor. In het tweede kwartaal van 2019 hebben ruim een miljoen patiënten ingelogd in een patiëntenportaal. In het eerste kwartaal waren dat er 750.000.

Duppen (digitale uitwisseling patiënt-professional) betekent dat de patiënt altijd en overal toegang heeft tot zijn eigen medische gegevens. Dat kunnen gegevens uit het ziekenhuis zijn zoals een uitslag van bloedonderzoek, maar ook van de huisarts of GGZ. Toegang tot medische gegevens is een recht dat iedere Nederlander heeft.

Vanaf 2020 zijn ziekenhuizen net zoals alle zorgaanbieders volgens de wet (Cliëntenrechten elektronische verwerking gegevens in de zorg) verplicht om medische informatie digitaal aan te bieden aan Nederlanders.

Extra stappen met VIPP

Door het VIPP-programma kunnen ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen in drie jaar extra stappen zetten om de patiënt digitaal toegang te geven tot de eigen medische gegevens. VIPP is ontwikkeld door de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen),

in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In de miljoenennota van 2016 reserveerde de minister een bedrag van 105 miljoen euro voor het versnellingsprogramma. 

Duppers in de lift

Sinds de start van het VIPP-programma in januari 2017 is het aantal deelnemende instellingen dat een patiëntenportaal heeft, gestegen van 24 naar 62, zo bleek in april van dit jaar. Ook bleek toen dat in het eerste kwartaal van 2019 bijna 750 duizend patiënten hadden ingelogd in een patiëntenportaal om hun eigen medische gegevens te bekijken, gevolgd door een miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. Over geheel 2018 waren dat er ruim twee miljoen.

In totaal doen 98 aantal instellingen via NVZ mee aan het VIPP-programma. Een half jaar voor de officiële deadline van het VIPP-programma hebben de eerste instellingen, Amphia en Máxima MC, inmiddels alle modules waarvoor zij zich inschreven, gehaald.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?