Dankzij de app worden patiënten beter geïnformeerd, wat resulteert in een hogere mate van tevredenheid. De zorg wordt er bovendien efficiënter door.

Virtual Fracture Care app gelanceerd in het LUMC

Nadat al meerdere Nederlandse ziekenhuizen hebben kunnen ervaren, heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op 5 juni nu ook de Virtual Fracture Care app geïntroduceerd. Tegelijk met nieuwe ortheses geïntroduceerd voor patiënten met eenvoudige en stabiele breuken. Deze innovatieve aanpak met de app en orthese biedt patiënten meer controle over hun eigen behandeling en helpt onnodige bezoeken aan het ziekenhuis te voorkomen.

De Virtual Fracture Care app, werd in 2019 voor het eerst geïntroduceerd bij het OLVG ziekenhuis. De app is ontwikkeld door Thijs Geerdink in het kader van zijn promotietraject, in samenwerking met de traumachirurgen van het OLVG en is zoals gezegd al bij meerdere ziekenhuizen in gebruik. Het LUMC is echter het eerste academische ziekenhuis dat met de app werkt.

Virtual Fracture Care app

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) ontvangt de patiënt uitgebreide informatie over de breuk, de behandeling en het verwachte herstelproces. Daarna kunnen ze de gratis app downloaden vanuit de App Store en Play Store, en krijgen ze een QR-code kaart mee. Tijdens het bezoek aan de SEH wordt alle informatie over het gebruik van de app met de patiënt besproken, zodat ze er thuis mee aan de slag kunnen gaan.

De app biedt onder andere instructiefilmpjes voor oefeningen en informatie over de breuk. Dit betekent dat patiënten na hun bezoek aan de SEH niet meer terug hoeven te komen voor poliklinische controle. Mocht er behoefte zijn aan advies of overleg, dan is er dagelijks een speciale telefonische breuklijn beschikbaar.

Voordelen

De combinatie van de app en orthese biedt niet alleen het voordeel van minder bezoeken aan het LUMC, maar heeft ook andere voordelen. Patiënten worden beter geïnformeerd, wat resulteert in een hogere mate van tevredenheid. De zorg wordt er bovendien efficiënter door. De orthese kan eenvoudig zelf worden afgedaan, bijvoorbeeld voor het douchen en na herstel. Daarnaast leidt de werkwijze op de SEH tot tijdwinst doordat er geen gips meer hoeft te worden aangelegd.

Uit ervaringen bij andere ziekenhuizen, zoals het OLVG, blijkt dat de meeste patiënten zeer tevreden zijn over de gezondheidsresultaten na het gebruik van de app. Voor zorgverleners betekent deze nieuwe aanpak een daling van meer dan 90 procent in het aantal poliklinische controleafspraken, zonder een toename van het aantal huisartsbezoeken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?