Search
Close this search box.
Search

Virtual reality ingezet om patiënten met dwarslaesie te trainen

Virtual reality wordt steeds vaker ingezet voor medische toepassingen, onder meer bij het vervangen van medicatie ter pijnbestrijding. Onlangs berichtten onderzoekers van het Radboudumc nog over het gebruik van VR om looptrainingen voor senioren in verband met valpreventie effectiever te maken.

Nu schrijft T-Mobile op zijn website over het gebruik van VR bij het trainen van patiënten met een dwarslaesie. Volgens de mobiele operator gaat het over onderzoek van wetenschappers uit onder meer de VS en Brazilië, uitgevoerd in 2014. De resultaten zijn recent gepubliceerd op de website van het tijdschrift Nature.

De betrokken wetenschappers werkten met acht patiënten tussen de 27 en 38 jaar. Zeven van hen waren compleet verlamd in hun perineum: zij hadden geen motorische of zintuiglijk gevoel in het onderste gedeelte van hun ruggenwervel (schaal A van de American Spinal Injury Association). De achtste patiënt bevond zich in schaal B (wel gevoel, geen motoriek). De patiënten werden een jaar lang onderzocht op een gebied waarbij geprobeerd wordt de motoriek te herstellen door middel van het meten van hersensignalen.

Aansturen avatar via hersensignalen

Bij één van de tests werd gebruik gemaakt van VR-omgeving waarin een patiënt zit en hij via hersensignalen een virtuele avatar aanstuurt. De patiënt kreeg zowel een visuele terugkoppeling, als een terugkoppeling die hij zou kunnen voelen. De proef werd ook uitgevoerd terwijl de patiënt rechtop stond.

De proefpersonen werden verder op verschillende manieren met lichaamsondersteuning getraind, bijvoorbeeld op een loopband en door een door de onderzoekers ontworpen robotpak. Later werden die functionaliteiten gecombineerd, zodat de patiënten op de loopband hun exoskelet door middel van hersensignalen konden besturen.

Alle patiënten voelden na 12 maanden verbeteringen op het gebied van pijnherkenning, aanrakingen en het vermogen om het eigen lichaam waar te nemen. De helft kwam zelfs in een lagere schaal van verlamming terecht. Zo ging de patiënt die in schaal B zat en drie patiënten uit schaal A naar C. De onderzoekers stellen in hun artikel voor Nature dat niet eerder een soortgelijk resultaat is geboekt op het gebied van herstel door middel van hersensignalen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?