Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Virtual reality om gedrag te veranderen

De startup SonoVR, een bedrijf dat zich specialiseert in virtual reality technologie voor coaching, is één van de tien geselecteerde ondernemingen die meedoen aan Rockstarts accelerator, een groeiprogramma voor digital health bedrijven. Aan dit programma doen internationale startups uit onder andere de Filipijnen, Zambia en de Verenigde Staten, maar ook dit bedrijf dat opereert vanuit Nederland mee. Nadja Muller-Den Blijker, één van de twee oprichters van SonoVR, aan het woord.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De menselijke kant van verandering

Nadja Muller-Den Blijker is opgeleid als ingenieur en werkzaam geweest in olie- en gassector, waar de focus lag op groene projecten en het tegengaan van klimaatverandering. Langzaam maar zeker veranderde die focus richting de menselijke kant van verandering. “Ik ben me toe gaan leggen op coaching, om mensen te helpen om hun doelen te verwezenlijken.” Ze startte met BellNoma, haar eigen coachingsbedrijf en in mei 2016 richtte ze met medeoprichter Klaas Punselie SonoVR op.

“Toen ik voor het eerst kennismaakte met virtual reality, zag ik wat voor impact het heeft, hoe krachtig die technologie is. We nemen wat we zien voor waar aan.” Virtual reality is, zo zegt ze, een technologie met veel potentie, mede ook in de zorg. Muller-Den Blijker is geen psycholoog, maar professioneel gecertificeerd coach. “We gaan uit van positieve psychologie, waarbij we minder kijken naar negatieve emoties en tekortkomingen, maar veel meer kijken naar positieve aspecten als zingeving en je persoonlijke ontwikkeling. Kortom: met coaching willen we persoonlijke positieve aspecten benadrukken.”

“Mijn collega’s en ik zien een gat tussen de goede gesprekken in de praktijk, en het dagelijkse gevecht met persoonlijke doelen en acties. Dat is waar het echt moeilijk wordt voor mensen.” SonoVR ontwikkelt met een team van zeven mensen applicaties voor smartphones, met als basis virtual reality. Deze VR-apps worden ingezet als ondersteuning bij coaching.

“Met VR kun je echt een sfeer creëren, dat lukt je minder goed met een film. De ervaring wordt krachtiger, de beleving is sterker. We hebben in de virtual coach app een VR-functie gebouwd. Daarmee kun je bepaalde ervaringen intensiveren, bijvoorbeeld een stressreductie app waarmee je kunt oefenen om je hartslag bewust te verlagen.”

Positieve gedragsverandering

Het bedrijf opereert internationaal. Alle apps en toepassingen zijn in zowel het Engels als in het Nederlands beschikbaar. “We hopen op korte termijn ook naar Estland en Duitsland toe te gaan”, zo zegt Muller-Den Blijker. Met het Rockstart programma krijgt SonoVR de mogelijkheid om de app verder uit te bouwen. “De app simuleert het coaching gesprek dat je ook met een gecertificeerde coach zou hebben. Het belangrijkste is positieve gedragsverandering, om mensen nieuw gedrag aan te leren dat kan helpen om persoonlijke doelen te bereiken”, aldus Muller-Den Blijker.

De app wordt sinds kort gebruikt in een pilot met medewerkers van Pluryn, een landelijk werkende organisatie voor zorg en behandeling aan mensen met complexe zorgvragen. “De app kan helpen de relatie met collega’s en met patiënten te verbeteren. Medewerkers kunnen in de app aangeven hoe ze hun werk, met de lichamelijke ingrepen die daarbij komen kijken, ervaren en welke emoties ze ervaren.” Dit geeft ons de mogelijkheid een prototype van de app te testen.

SonoVR maakt naast hun eigen ontwikkelde functies ook gebruik van externe ondersteuning. “Om de app persoonlijker en beter te maken gebruiken we Personality Insights van IBM Watson. Met behulp van die cloudtechnologie worden karakteristieken van gebruikers achterhaald, door specifieke vragen te stellen en analyse van de tekstinvoer van gebruikers, zoals dagboeken. Met behulp van die kunstmatige intelligentie leren we de gebruiker nog beter kennen, en kunnen we beter inschatten waar mensen hulp bij nodig hebben.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen