Search
Close this search box.
Search

Virtueel bloed als voorbereiding op oorlogsgebied

Deze dinsdag ook: Kunstenaar wil geslachtshormonen kweken - VN: 'Dating Apps leiden tot stijging HIV' - deel dit met #eHealth en #icthealth

Virtueel bloed als voorbereiding op oorlogsgebied

Medici in oorlogsgebieden worden vaak geconfronteerd met heftige, bloederige situaties. Om deze groep (iets) beter voor te bereiden op situaties die ze tegen kunnen komen, heeft de Universiteit van Californië een aantal verwondingen in een virtueel model nagemaakt. 

"We hopen oprecht dat de trainees hierdoor beter worden opgeleid", aldus Jeff Eldredge van de Universiteit van Californië tegenover de New Scientist. "Tegelijkertijd ben ik blij dat ik hiermee heftige reacties oproep bij mijn kinderen. Dat maakt me waarschijnlijk wel een slechte vader."

De reaguurders op Gizmodo zijn niet zo enthousiast: "Deze wetenschappers weten ongetwijfeld veel over vloeistoffen, maar niks over medicijnen."

Kunstenaar wil geslachtshormonen kweken

Hormoonbehandelingen voor transgenders zijn kostbaar en dat is voor veel transgenders in de VS een probleem. Ryan Hammond, kunstenaar en tactical biologist wil geslachtshormonen toegankelijker maken door tabaksplanten genetisch te manipuleren. Hierdoor kan iedereen zijn eigen oestrogen en testosteron thuis kweken. Om zijn project te financieren heeft hij een crowdfund-actie opgezet.

Ryan vertelt op Open Source Gendercodes: "Ik heb overlegd met FBI-agenten die werken met laboratoriums die zich bezighouden met biohacking en wat ik doe is legaal. De legale beperkingen die er zijn, worden pas van kracht zodra ik op het punt kom dat ik de hormonen van planten wil gaan gebruiken voor mensen. Mijn doel is om geslachtshormonen toegankelijker te maken voor transgenders, geslachtshackers en iedereen die kan profiteren van goedkopere toegang. Mijn werk is een protest tegen de pathologisatie van geslachtsvariaties en een voorstel voor een alternatief voor de geprivatiseerde farmaceutische industrie."

VN: ‘Dating Apps veroorzaken stijging HIV bij homofiele mannen in Azië’

De explosie van Smartphone Apps die homofiele mannen in staat stellen om gemakkelijk casual sex te scoren, heeft geleid tot een "verborgen epidemie" van HIV onder jonge Aziatische mannen. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties. Voor het rapport is twee jaar lang data verzameld bij jonge mannen tussen tien en negentien jaar. 

"Jonge homofiele mannen vertellen dat ze mobiele dating Apps gebruiken om elkaar te ontmoeten voor seks en daardoor ook vaker seks hebben en met meer verschillende mensen", aldus Wing-Sie Cheng, HIV/Aids adviseur voor Unicef, tegenover de Guardian. "We weten dat dit soort riskant gedrag de verspreiding van HIV verhoogt." 

Wellicht is het een goed idee om dit Europese initiatief uit te rollen naar Azië.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?