Search
Close this search box.
Search

Virtuele speeltuin moet zieke kinderen buiten laten spelen

Een nieuw VR-initiatief, PlaygroundVR, moet het voor kinderen in het ziekenhuis mogelijk te maken om virtueel buiten te spelen. PlaygroundVR is een startup van vier jonge ondernemers, net afgestudeerd of nog student. "VR laat kinderen een andere omgeving ervaren", stelt één van hen, Jason van Eunen. "En in een vrolijke, virtuele buitenspeelomgeving vergeten ze even dat ze ziek zijn." Vanaf 10 september start er een crowdfunding-actie om financiering voor de startup te vergaren.

Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) worden als technologie in de zorg steeds vaker ingezet, zij het meestal nog in pilots of als kleinschalig initiatief. AR om aan een bestaande omgeving iets toe te voegen, VR om een virtuele omgeving te tonen. Voorbeelden van inzet zijn als voorlichting, om aandoeningen zoals PTSS of angsten met virtuele omgevingen aan te pakken, ter afleiding van bijvoorbeeld operatiestress of voor pijnbestrijding.

Spelen met virtuele ballen

Genoemde afleiding is volgens de initiatiefnemers van PlaygroundVR ook welkom op de kinderafdeling van het ziekenhuis, los van de andere voordelen. “In een VR-omgeving kunnen zieke kinderen wél vrij rondlopen, een toren beklimmen of spelen met virtuele ballen”, zegt Van Eunen. “En als één van de ouders of een kamergenootje ook een bril opzet, kunnen ze samen spelen. Dat spelen ontspant. Dankzij die ontspanning daalt de stress en dat verbetert het herstel weer.” Goede-doelen-organisatie Jantje Beton zou het project steunen.

Psycholoog en speelonderzoekster Lisette van der Poel onderstreept in een persbericht de noodzaak van spelen in het ziekenhuis. “Kinderen verwerken ervaringen die indruk op ze maken meestal door te spelen. Soms spelen ze gebeurtenissen zelfs letterlijk na, maar meestal doen ze dat onbewust.” Daarom is spelen in het ziekenhuis van grote waarde. Want zo kunnen kinderen de dingen die ze voor en tijdens de opnamen meemaken, makkelijker een plekje geven. “Spelen helpt ze om fysiek en mentaal te herstellen.”

Freek Teunen, mede-initiatiefnemer van startup PlaygroundVR, kwam in 2018 in het nieuws toen hij voor de Efteling de virtuele Droomvlucht ontwikkelde voor mindervaliden bezoekers. “Nu willen we patiëntjes in het ziekenhuis iets fijns laten beleven en dat kan met VR.”

Crowdfunding-actie PlaygroundVR

Patiëntjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis hebben de virtuele speeltuin al gebruikt tijdens de Buitenspeeldag afgelopen juni. Het WKZ (Utrecht) neemt de speeltuin eind dit jaar nog in gebruik.

Op 10 september begint een crowdfunding-actie om meer financiering binnen te halen. Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling én om drie kinderafdelingen de speeltuin en VR-brillen (en andere hardware) cadeau te kunnen geven.

De oprichters van de PlaygroundVR startup: Koen Vogel, Jason van Eunen, Freek Teunen en Emiel Peperkamp.

De initiatiefnemers achter PlaygroundVR stellen meer mogelijkheden te zien met de virtuele speeltuin. Ook kinderen met een fysieke beperking zouden ermee kunnen buitenspelen. Dat vraagt wel om een nieuw soort controller. De versies die nu standaard worden geleverd bij een VR-bril, en waar kinderen bijvoorbeeld een bal mee kunnen pakken en gooien, zouden te klein en gevoelig zijn. Kinderen met een handicap hebben iets nodig wat grover werkt. Of misschien kan het zonder controller.

“We kunnen bijvoorbeeld ook werken met een brein-computer interface of andere sensoren. Onze eerste ideeën staan al op papier”, zegt Van Eunen. “VR-brillen zijn natuurlijk ook nog volop in ontwikkeling en het is spannend om te zien welke nieuwe opties dat brengt.”

VR/AR voor meer beweging

Er zijn de afgelopen jaren al eerder initiatieven met behulp van VR- en/of AR-technologie ingezet om kinderen en volwassenen te helpen met bewegen in het ziekenhuis. Zo kwam het UMC Utrecht afgelopen februari met modules die patiënten met behulp van een AR-bril tot meer bewegen aanzetten. In beweging blijven tijdens de opname houdt de conditie op niveau en de spieren sterker, zo was de achterliggende gedachte. Zo raken mensen minder afhankelijk van de zorg van anderen, is de kans op complicaties kleiner en kan men sneller weer naar huis.

Verder opende het Medisch Spectrum Twente halverwege 2017 op de poli Kindergeneeskunde de interactieve playground AirPlay, om beweging en monitoring van astmapatiënten te combineren. Het doel was om jonge astma-patiënten meer in beweging te krijgen. Op basis van een succesvolle pilot werd januari 2019 een vergelijkbare playground met thuismonitoring ontwikkeld voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis n revalidatiecentrum Roessingh in Enschede.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?