Vitalys, Rijnstate zetten Philips Biosensor in voor thuismonitoring

27 juni 2019
PhilipsBiosensor
Technologie
Nieuws

Vitalys is onlangs in samenwerking met Rijnstate en Philips de pilot Bariatrie@Home gestart om te onderzoeken of de patiënt in de toekomst veilig op afstand te monitoren is. Met een goed en veilig monitoringssysteem kan de patiënt mogelijk eerder naar de eigen thuisomgeving met een positieve bijdrage aan het herstel.

De monitoring van de patiënt gebeurt met de Philips Biosensor. Dit is een high-tech sensor in de vorm van een grote pleister. Deze sensor wordt bij de patiënt op de linkerborst geplakt, is draadloos en meet continu verschillende lichaamsfuncties.

De metingen van de sensor worden direct doorgestuurd naar een virtueel zorgcentrum in het ziekenhuis. Hier worden de metingen automatisch geanalyseerd door Philips IntelliVue Guardian software. Door met de software naar trend en de combinatie van gegevens te kijken in plaats van losse puntmetingen te analyseren kunnen we veel eerder waarschuwen als het slechter gaat met  de patiënt. 

De data die de Biosensor doorgeeft komt uiteindelijk terecht bij een verpleegkundige, die alle thuispatiënten in de gaten houdt via een dashboard. Bij afwijkingen krijgen zij een notificatie op hun dashboard en smartphone, waarna ze contact opnemen met de patiënt of huisgenoot. Indien nodig komt er een zorgverlener naar de patiënt toe.

Philips introduceerde zijn biosensor in 2016 tijdens het congres Healthcare Information & Management System Society (HIMSS). De biosensor werd geïntroduceerd als een medische toepassing. CEO Frans van Houten gaf destijds aan dat het ook een hulpmiddel kan zijn om  patiënten thuis te monitoren rondom een opname.

Vitalys is een kliniek tegen overgewicht opereert jaarlijks meer dan 1.250 mensen die door hun overgewicht in aanmerking komen voor een maagverkleinende operatie. De operaties vinden plaats in topklinisch ziekenhuis Rijnstate, waar de patiënten na de operatie tot nog toe in ieder geval één nacht blijven.

Kliniek van de toekomst: virtueel zorgcentrum, AI

Philips en Rijnstate werken verder samen aan de kliniek van de toekomst, zo werd deze week bekend gemaakt. Hiervoor tekende Rijnstate en Philips op maandag 24 juni een overeenkomst voor tien jaar. Beide partijen willen voor zoveel mogelijk patiënten zorg thuis verlenen door het inzetten van thuismonitoring en het opzetten van een virtual zorgcentrum.

Ook gaan Philips en Rijnstate samen bekijken hoe met Adaptive Intelligence de verzamelde data door algoritmen kan worden geanalyseerd, zodat zorgverleners en patiënten de informatie krijgen die ze nodig hebben, zoals bijvoorbeeld veranderingen in de vitale functies.

Rijnstate en Philips maakten vorig jaar al hun plannen voor de Kliniek van de toekomst bekend. De partijen bouwden met die overeenkomst hun bestaande samenwerking op het gebied van beeldvormende apparatuur uit. Ook zei het Arnhemse ziekenhuis met Philips een virtueel zorgcentrum te gaan opzetten om patiënten binnen en buiten het ziekenhuis te monitoren, bijvoorbeeld via wearables zoals de pleistersensor die gegevens draadloos doorgeven.

‘Niet-disruptieve disruptie’

“Rijnstate heeft ons in 2017 benaderd omdat zij voornemens waren om met commerciële partners de zorg te vernieuwen. Dat heeft geresulteerd in een samenwerkingsverband en als onderdeel hiervan zijn we gaan werken op reguliere patiëntbewakingsdossiers, maar ook op innovatieve trajecten als de bariatrische zorg zoals we vandaag hebben aangekondigd”, legt Murk Westerterp, Director, Business Marketing Connected Care Benelux, uit aan ICT&Health.

Volgens Westerterp was Rijnstate vooral op zoek naar een houdbaar model voor ziekenhuiszorg. Zij zien volgens hem namelijk dat via technologie ziekenhuiszorg niet meer per definitie plaatsgebonden is.

“Daarmee vergroot je als ziekenhuis je relevantie in het zorglandschap. De uitdagingen waar wij hen in proberen te ondersteunen ligt overigens niet zozeer in de technologie, maar we bekijken hoe we de zorg organiseren om die technologie op de juiste wijze in te zetten. Wij zien dat wij als Philips steeds meer worden gevraagd om zorgprocessen vorm te geven. Philips staat een model voor van niet-disruptieve disruptie. Dat wil zeggen dat wij willen samen met de huidige zorgverleners de zorg willen veranderen van binnenuit. Dat vraagt om nauwe samenwerkingsverbanden, zoals met Rijnstate. Voorop staat dat de bereidheid bij zowel patiënten als zorgprofessionals om nieuwe technologieën te adopteren, groot is.”

Digitale transformatie versnellen

Rijnstate heeft zo’n 750 bedden beschikbaar voor patiënten waarmee het ziekenhuis dus een beperkte capaciteit heeft binnen zijn verzorgingsgebied, in het geval van Rijnstate 450.000 mensen. Met de kliniek van de toekomst kan nu worden gekeken naar het anders inrichten van dit model, denkt Westerterp.

“Kijk, patiënten voelen zich veel prettiger in hun eigen omgeving. Wanneer de kwalitatief gelijkwaardige ziekenhuiszorg aan de patiënt thuis kunnen leveren, is dat al een hele winst. Met onze biosensor en algoritmen proberen we nu meer aandoeningen in kaart te brengen en te monitoren. Daarmee willen we een vliegwiel in gang zetten om een kantelpunt te bereiken en de digitale transformatie te versnellen.”