Volgjezorg VZVZ vernieuwt, nu ook geschikt voor mobiele telefoon

do 15 november 2018 - 11:00
businesswoman with smartphone at night office
Gegevensuitwisseling
Nieuws

LSP-beheerder VZVZ heeft het platform Volgjezorg verder vernieuwd. Begin deze zomer werd de persoonlijke omgeving op Volgjezorg al verbeterd. Nu is het online regelen van toestemming aangepakt. De VZVZ lanceerde de website in november 2017, zodat mensen kunnen inzien welke medische gegevens er via het Landelijk Schakelpunt gedeeld worden en toestemming kunnen geven voor inzage.

De grootste verbetering is volgens VZVZ dat ook dit gedeelte van de persoonlijke omgeving nu ook op de mobiele telefoon te gebruiken is. Verder zijn er aanpassingen gedaan aan de lay-out. Ook is er een duidelijk stappenplan toegevoegd, zodat de bezoeker direct moet kunnen zien waar hij zich in het toestemmingsproces bevindt. Een toestemming voor het delen van medische gegevens intrekken is altijd mogelijk door dit tegen de zorgaanbieder te zeggen. Of door een toestemmingsformulier met hierop ‘Nee’ aangekruist aan de zorgaanbieder te geven. Het is ook mogelijk via Volgjezorg toestemming in te trekken. Dit is nu dus gemakkelijker gemaakt. Het regelen van toestemming kon al in het Engels. Nu is de gehele persoonlijke omgeving in het Engels toegankelijk.

Formulier digitaal ondertekend

Meerdere zorgaanbieders hebben de afgelopen tijd bij VZVZ gemeld dat het online toestemmingsformulier geen handtekening van de patiënt bevat. Dat klopt, want doordat is ingelogd met DigiD is het formulier digitaal ‘ondertekend’. Ter verduidelijking is dit nu ook vermeld in het handtekeningveld op het toestemmingsformulier dat vanuit het VECOZO-portaal kan worden gedownload. Met de vernieuwing van het toestemmingenportaal komt de bezoeker niet meer op ikgeeftoestemming.nl terecht. Deze URL verwijst nu door naar de informatiepagina over Toestemming op Volgjezorg. Dit heeft ook gevolgen voor de slimme link die zorgaanbieders gebruiken om patiënten gemakkelijker online toestemming te laten regelen. Oude slimme links worden nu automatisch doorverwezen. Zorgaanbieders hoeven hier voorlopig niets voor te doen. Zodra de URL ikgeeftoestemming.nl definitief gaat verdwijnen, worden de zorgaanbieders die een oude slimme link gebruiken hierover geïnformeerd.

Eenmalig inloggen

Op dit moment is het noodzakelijk om opnieuw in te loggen met DigiD met sms of de DigiD app als een bezoeker vanuit zijn dashboard een toestemming wil regelen of intrekken. Er wordt volgens de LSP-beheerder hard aan gewerkt om nog voor het einde van dit jaar eenmalig inloggen beschikbaar te maken. Op de persoonlijke omgeving kunnen burgers via DigiD met sms of DigiD app inloggen en online toestemming regelen. Ook kunnen zij bekijken welke zorgaanbieders wanneer medische gegevens over hen uitwisselen.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!