VR-behandeling verlicht pijn tijdens dialyseren

Nierpatiënten die afhankelijk zijn van hemodialyse moeten daarvoor doorgaan meerdere keren per week naar het ziekenhuis. Het aanprikken, om aangesloten te worden op het dialyseapparaat, wordt door veel patiënten als pijnlijk ondervonden. Enkele maanden geleden werd gestart met een proef waarbij onderzocht werd of deze patiënten met een VR-bril in een virtuele belevingswereld van de pijn afgeleid konden worden.

Eind 2019 startte het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven met de inzet van VR-brillen om de prijs bij dialysepatiënten te verminderen. Het onderzoek van die test is inmiddels afgerond en de resultaten zijn positief. Bij de deelnemende patiënten was zowel de pijn als de angst voor het prikken significant lager. In het Catharina Ziekenhuis is de VR-behandeling inmiddels een structureel onderdeel van de dialysebehandeling.

Uitbreiding VR-behandeling

Vanwege de positieve resultaten in Eindhoven gaat Zilveren Kruis, samen met VR-ontwikkelaar SyncVR Medical het onderzoek en de pilot nu uitbreiden naar tien dialyseafdelingen door heel Nederland. Dialysecentra die meedoen krijgen 6 tot 12 weken de gelegenheid om patiënten Virtual Reality te laten ervaren.

In de pilot is behalve de ervaringen van de nierpatiënten ook aandacht voor de zorgverleners zelf. Zo worden de plannen voor de deelnemende dialyseafdelingen door de verpleegkundigen opgezet en wordt bij de evaluatie ook de tevredenheid van verpleegkundigen over de inzet van VR bevraagd.

Hoge waardering voor inzet VR

In deze tweede fase doen ander andere de dialyseafdelingen van het Spaarne Gasthuis en het Flevoziekenhuis mee. “De eerste resultaten laten zien dat de waardering voor Virtual Reality bij zowel patiënten als verpleegkundigen ontzettend hoog is. Hiermee zetten we een stap om de ervaring van onze verzekerden samen met verpleegkundigen te verbeteren bij het ondergaan van bepaalde behandelingen. Dit telt mee voor de ervaren kwaliteit van leven en de kwaliteit van zorg. We zijn erg benieuwd naar de definitieve uitkomsten”, zegt Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis.

“De inzet van VR biedt verlichting van pijn en angst tijdens het aanprikken van de shunt. Doordat patiënten het aanprikken in alle rust ondergaan helpt dat ons ook om de beste zorg te leveren. Naast onze patiënten zijn wij zelf dus ook ontzettend blij dat we deze innovatie nu permanent kunnen aanbieden”, aldus Josine Kamerling, teamleider nierziekten en dialyse bij het Catharina Ziekenhuis.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?