VR-patiënten trainen studenten bij brengen slecht nieuws

21 mei 2017
Nieuws
De oplossing genaamd MPathic VR biedt artsen de mogelijkheid om in een virtuele omgeving verbale en non-verbale uitingen van patiënten te interpreteren en hier vervolgens de beste communicatiestrategie voor de formuleren.

De MPathic VR-karakters zijn dusdanig ontworpen dat zij gedurende het gesprek gezichtsuitdrukkingen, sociale conventies en emoties kunnen tonen die synchroon lopen aan de aard van het gesprek. Tegelijkertijd leest MPathic VR de lichaamstaal en emoties van de arts om de conversatie een zo realistisch mogelijk karakter te geven.

Integrale VR-communicatietool

De deelnemers aan het onderzoek stelden dat MPathic VR hen hielp om betere communicatievaardigheden te ontwikkelen en dat zij meer zelfvertrouwen genoten tijdens de slecht nieuws-gesprekken met patiënten of naasten. MPathic VR kan tevens worden ingezet om artsen te trainen op gesprekken met bijvoorbeeld collega’s die problemen op werk ervaren of bij het oplossen van onenigheid tussen familieleden onderling aangaande de zorg van een familielid.

Volgens Medical Cyberworlds biedt MPathic VR een goed alternatief voor de huidige methoden waarin soms onder hoge druk en binnen kort tijdsbestek gesprekken moeten worden gevoerd die soms zeer ingrijpende gevolgen hebben voor patiënten en naasten. Medical Cyberworlds schat dat door slechte communicatie tussen arts en patiënt jaarlijks 210.000 tot 440.000 levens verloren gaan.