Vrouwen dragen gen dat beschermt tegen kanker!

Kanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Onderzoek wijst uit waarom. Vrouwen blijken genen bij zich te dragen die beschermen tegen deze ziekte. In een eerder onderzoek werd geconstateerd dat een bepaalde vorm van leukemie veroorzaakt werd door een mutatie in een gen met de naam KDM6A.

Het gen KDM6A is gekoppeld aan het X-chromosoom. Omdat tijdens de embryo-formatie van meisjes één van de X-chromosomen wordt uitgeschakeld, ging men er van uit dat de kans op kanker bij beide geslachten even groot is. Nu blijkt echter dat enkele genen op dit inactieve X-chromosoom ‘wakker worden’ en wel normaal functioneren. Deze genen zijn een werkende kopie van KDM6A en hebben juist een tegenovergestelde werking. Het gen beschermt de cel tegen mutatie en het ontwikkelen van kanker.

De onderzoekers noemden deze specifieke cellen ‘EXITS’. "Uit deze theorie blijkt dat cellen van mannen slechts een schadelijke mutatie in één van de EXIT-genen nodig hebben om kanker te ontwikkelen. Vrouwelijke cellen hebben mutaties nodig in beide kopieën", aldus Andrew Lane, één van de auteurs van het onderzoek.

Bescherming in vrouwelijke cellen

Meer dan 4.000 tumoren die in totaal hoorden bij 21 typen kanker werden onderzocht om deze aanname te testen. Hierbij werd gekeken of de gevonden afwijkingen vaker voorkwamen in mannelijke of in vrouwelijke cellen. De resultaten waren op zijn zachtst gezegd opvallend, want van de bijna achthonderd genen die alleen op het X-chromosoom voorkwamen, waren er zes die vaker muteerden bij mannen dan bij vrouwen. Bij de overige 18.000 genen was er geen verschil op te merken bij het aantal mutaties.

"Het feit dat de genen die vaker muteerden bij mannen exclusief op het X-chromosoom werden gevonden, en dat de meerderheid daarvan vermoedelijk ook EXIT-genen zijn, is overtuigend bewijs voor onze theorie", aldus Lane. "De bescherming die voortvloeit uit de kopieën in de vrouwelijke cellen helpt te verklaren waarom veel soorten kanker minder vaak voorkomen bij vrouwen en meisjes."

"Vrijwel voor elk type kanker geldt dat het vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. In sommige gevallen gaat het om slechts een paar procent verschil, maar bij andere soorten hebben mannen twee tot drie meer kans op het krijgen van de ziekte. Uit data van het Amerikaanse Kanker Instituut blijkt dat mannen gemiddeld twintig procent meer kans hebben om kanker te krijgen."

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?