VUmc stapt met nieuw ecosysteem af van vaste PC’s en gaat mobiel

Het VU medisch centrum stapt af van vaste Windows PC’s en zullen geleidelijk overstappen naar een nieuw ecosysteem dat draait op ARM-chips. Hierdoor wordt de apparatuur kleiner, lichter en altijd verbonden met internet, maar minstens zo belangrijk, ze zijn te gebruiken wanneer je het nodig hebt. Het ziekenhuis heeft hiervoor de samenwerking gezocht met IBM en Apple.

Het tijdperk van Intel en vaste computers is aan vervanging toe. Het nieuwe “Mobile working” is een heel nieuw ecosysteem zo legt adviseur Peter van Felius uit. “Pas als je door hebt dat je als ziekenhuis moet overschakelen op dat nieuwe ecosysteem, zie je hoe fundamenteel dat is en welke impact het kan hebben op je infrastructuur en de efficiency van werkprocessen”, vervolgt hij.

Daar wordt de zorg beter van

Kno-arts Jochen Bretschneider legt uit dat de omschakeling waardevolle inzichten biedt voor zijn werk als arts. “Voor mij is het van belang dat ik de juiste medische informatie direct tevoorschijn kan halen of kan delen. Ik sta bijvoorbeeld aan het bed van een patiënt en ik wil iets over een specifieke bloedwaarde weten. Hoe doe ik dat zo snel mogelijk?”
 
“Of ik wil een verandering in medicatie doorgeven aan de verpleegkundige. Als je dat direct kunt doen, met de kracht van een computer at your fingertips, dan ben je minder tijd kwijt met nodeloze handelingen. Daar wordt de zorg beter van en daarom ben ik in dit project gestapt.”

Het project van VUmc zal stap voor stap overgaan op het nieuwe systeem. De eerste verandering die doorgevoerd zal worden betreft een messaging-app. Hoewel het in eerste instantie lijkt op een gewone berichtenservice, voldoet de app wat betreft veiligheid qua hardware, software en het beveiligen van de data aan hoge eisen, die met de nieuwe technieken noodzakelijk zijn.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?