Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

VWS, EZK stellen 12 miljoen euro beschikbaar voor e-health startups

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat investeren 12 miljoen euro in startende ondernemingen die innovatieve zorgtechnologie ontwikkelen. Via de SEED Capital-regeling kunnen investeringsfondsen geld steken in mkb’ers met slimme zorgideeën.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Beide ministeries investeren het geld in de SEED Capital-regeling, waarin drie fondsen zijn toegewezen:

  • Health Innovation Fonds III.
  • Healthy Capital I.
  • Holland Venture Zorg Innovaties II.

Subsidie al eerder bekend

De bekendmaking van het gereserveerde bedrag valt aan het begin van de nationale e-healthweek. Overigens werd al in augustus 2017 bekend dat de rijksoverheid subsidiering van e-health startups wilden verzorgen via de subsidiemodule seed capital technostarters verbreden.  Er wordt nu gesproken over 12 miljoen euro extra.

Het ministerie van VWS en het ministerie van Economische Zaken (inmiddels met het achtervoegsel Klimaat) stelden allebei zes miljoen euro beschikbaar, zo bleek destijds uit een online publicatie.

De subsidie zou indirect verleend worden via een geldlening en maakte deel uit van een initiatief om de toegang tot risicokapitaal voor startups met innovatie e-health toepassingen te vereenvoudigen. Inclusief private middelen kwam er 24 miljoen euro beschikbaar voor ‘e-health technostarters’. Aanvragen konden tussen 1 september en 16 oktober 2017 ingediend worden.

Doorontwikkeling via SEED

FABpulous wordt in het persbericht over de subsidie genoemd als een voorbeeld van een startup die al via de SEED Capital-regeling is doorontwikkeld. Dit bedrijf heeft een apparaat ontwikkeld waarmee bij pijn op de borst in een vroeg stadium de kans op een hartinfarct kan worden bevestigd of uitgesloten.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, verantwoordelijk voor bedrijfsfinanciering, noemt het maken van nieuwe medische apparaten, zoals voor het stellen van diagnoses of het uitvoeren van ingewikkelde medische analyses, goed voor de kwaliteit van zorg en voor onze economische ontwikkeling. “Investeren in e-health komt ons allemaal ten goede en de mensen die deze zorg nodig hebben in het bijzonder. Met de SEED Capital-regeling ondersteunen we de innovatieve ondernemers die deze ideeën kunnen ontwikkelen.”

Over de e-healthweek

De e-healthweek 2018 wordt georganiseerd en ondersteund door het platform voor de informatie samenleving (ECP) en het ministerie van VWS. Gedurende de e-healthweek van 20 tot en met 26 januari worden landelijk ruim 200 activiteiten georganiseerd. Ziekenhuizen, scholen, zorginstellingen, aanbieders van zorgtoepassingen en patiëntenverenigingen laten zien wat er met digitale zorg en ondersteuning mogelijk is.

Zo kunnen mensen de zelfrijdende rolstoel ervaren, nieuwe gezondheidsapps uitproberen en kennismaken met robots voor zieke kinderen. De ministers en staatssecretaris van het ministerie van VWS bezoeken komende week ook een aantal locaties in de e‑healthweek om te ervaren wat allemaal mogelijk is met digitale zorgtoepassingen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen