Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

VWS investeert in sport- en beweegideeën kwetsbare groepen

‘Kom met een goed idee om kwetsbare groepen duurzaam aan het sporten of bewegen te krijgen.’ Die uitdaging had minister Edith Schippers (Sport) oktober vorig jaar voor ondernemers. De deadline in het kader van de SBIR oproep Sport en bewegen voor kwetsbare doelgroepen lag op 1 december 2016. Er kwamen uiteindelijk 60 initiatieven binnen, waaronder een reeks e-healthachtige toepassingen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Afgelopen dinsdag 7 februari werden in Den Haag de acht beste ideeën gepresenteerd. Het ging daarbij onder meer om gaming voor mensen in een rolstoel, een beweegapp voor ouderen en een wandelproject voor mensen met een chronische aandoening. De indieners van de ideeën ontvingen uit handen van de minister een certificaat en een geldbedrag waarmee zij de komende tijd een haalbaarheidsonderzoek kunnen uitvoeren. Op basis van de uitkomsten hiervan zal in mei bekend worden welke vier innovatieve ideeën ook echt gesteund zullen worden.

SBIR-competitie

Om haar doel te bereiken, besloot minister Schippers geen subsidie beschikbaar gesteld, maar ervoor gekozen gebruik te maken van een zogenaamde ‘Small Business Innovation Research (SBIR). SBIR is een competitie, waarbij de ondernemingen met de beste offertes een opdracht krijgen voor een haalbaarheidsonderzoek. De ondernemingen met de meest kansrijke haalbaarheidsonderzoeken krijgen opdracht hun product verder te ontwikkelen. Uiteindelijk moet het product sterk genoeg zijn dat ondernemers het zelf verder kunnen uitvoeren.

Geselecteerde ideeën

De indieners van de ideeën zijn:

•    Springlab B.V.
•    Formupgrade B.V.   
•    K-J Projects Unlimited abilities  
•    Natuurvoormensen omgevingspsychologisch onderzoek
•    2M Engineering    
•    Nijha B.V
•    Fittebedrijven.nl
•    Stichting Gelderse Sport Federatie DG

Weinig gericht aanbod

Afgelopen oktober kwam VWS met de uitdaging om innovatieve initiatieven te bedenken in het kader van sport en bewegen voor kwetsbare groepen – zoals ouderen, gehandicapten, chronisch zieken en mensen met overgewicht . Het aanbod op dit gebied is nu weinig gericht en structureel, terwijl het juist voor deze groepen is het van belang dat zij voldoende beweging krijgen. Ondernemers kunnen hen hierbij helpen.

VWS  daagde ondernemers daarom uit om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen om duurzaam sport- en beweegaanbod te ontwikkelen voor deze doelgroepen.  Het ministerie stelde in totaal een budget beschikbaar van € 860.000,- (inclusief BTW). Daarvan is voor projecten in fase 1 (haalbaarheid) een budget van € 140.000,- (inclusief BTW) beschikbaar. Het maximum bedrag per haalbaarheidsonderzoek (fase 1) bedraagt € 20.000,- (inclusief BTW).

Meer informatie over de SBIR Sport en bewegen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen