VWS investeert in sport- en beweegideeën kwetsbare groepen

‘Kom met een goed idee om kwetsbare groepen duurzaam aan het sporten of bewegen te krijgen.’ Die uitdaging had minister Edith Schippers (Sport) oktober vorig jaar voor ondernemers. De deadline in het kader van de SBIR oproep Sport en bewegen voor kwetsbare doelgroepen lag op 1 december 2016. Er kwamen uiteindelijk 60 initiatieven binnen, waaronder een reeks e-healthachtige toepassingen.

Afgelopen dinsdag 7 februari werden in Den Haag de acht beste ideeën gepresenteerd. Het ging daarbij onder meer om gaming voor mensen in een rolstoel, een beweegapp voor ouderen en een wandelproject voor mensen met een chronische aandoening. De indieners van de ideeën ontvingen uit handen van de minister een certificaat en een geldbedrag waarmee zij de komende tijd een haalbaarheidsonderzoek kunnen uitvoeren. Op basis van de uitkomsten hiervan zal in mei bekend worden welke vier innovatieve ideeën ook echt gesteund zullen worden.

SBIR-competitie

Om haar doel te bereiken, besloot minister Schippers geen subsidie beschikbaar gesteld, maar ervoor gekozen gebruik te maken van een zogenaamde ‘Small Business Innovation Research (SBIR). SBIR is een competitie, waarbij de ondernemingen met de beste offertes een opdracht krijgen voor een haalbaarheidsonderzoek. De ondernemingen met de meest kansrijke haalbaarheidsonderzoeken krijgen opdracht hun product verder te ontwikkelen. Uiteindelijk moet het product sterk genoeg zijn dat ondernemers het zelf verder kunnen uitvoeren.

Geselecteerde ideeën

De indieners van de ideeën zijn:

•    Springlab B.V.
•    Formupgrade B.V.   
•    K-J Projects Unlimited abilities  
•    Natuurvoormensen omgevingspsychologisch onderzoek
•    2M Engineering    
•    Nijha B.V
•    Fittebedrijven.nl
•    Stichting Gelderse Sport Federatie DG

Weinig gericht aanbod

Afgelopen oktober kwam VWS met de uitdaging om innovatieve initiatieven te bedenken in het kader van sport en bewegen voor kwetsbare groepen – zoals ouderen, gehandicapten, chronisch zieken en mensen met overgewicht . Het aanbod op dit gebied is nu weinig gericht en structureel, terwijl het juist voor deze groepen is het van belang dat zij voldoende beweging krijgen. Ondernemers kunnen hen hierbij helpen.

VWS  daagde ondernemers daarom uit om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen om duurzaam sport- en beweegaanbod te ontwikkelen voor deze doelgroepen.  Het ministerie stelde in totaal een budget beschikbaar van € 860.000,- (inclusief BTW). Daarvan is voor projecten in fase 1 (haalbaarheid) een budget van € 140.000,- (inclusief BTW) beschikbaar. Het maximum bedrag per haalbaarheidsonderzoek (fase 1) bedraagt € 20.000,- (inclusief BTW).

Meer informatie over de SBIR Sport en bewegen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?