Search
Close this search box.
Search

VWS lanceert website over openbare verantwoordingsplicht

Met ingang van 1 januari 2022 wordt de huidige Wet toelating zorginstellingen (Wtzi) vervangen door de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). In deze nieuwe wet zijn de toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders vernieuwd om de transparantie, verantwoording en het bewustzijn over kwaliteit te vergroten. Onlangs lanceerde VWS hiervoor een speciale website. Daar kunnen zorgaanbieders terecht voor informatie over de openbare jaarverantwoording.

De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) behelst diverse veranderingen voor startende aanbieders, zoals een meldplicht. Daarnaast worden zorgaanbieders vanaf het boekjaar 2022 verplicht een openbare jaarverantwoording in te dienen.

Op de nieuw gelanceerde website vinden zorgaanbieders alle informatie over de nieuwe regels, verantwoordingsplicht. Daarnaast kunnen zij er een online kwaliteitcheck uitvoeren en, vanaf 1 januari 2020, bij het CIBG een vergunning aanvragen in het kader van de Wet toetreding zorgaanbieders.

Uitzondering op verantwoordingsplicht

Een aantal partijen uit de eerstelijnszorg, waaronder de KNMP, LHV, KNMT en de KNGF tekenden eerder al bezwaar aan tegen de verplichte jaarverantwoording. Daarin pleitten zij voor een uitzondering voor zorgaanbieders uit de eerstelijn.

Dat leidde tot het schrappen van de verplichte accountantsverklaring die voor deze jaarverantwoording nodig was. Die uitzondering is echter alleen van toepassing op kleine zorgaanbieders met een netto-omzet onder de 12 miljoen euro. De publicatieplicht voor BV’s blijft echter gehandhaafd, ook voor veel apotheken.

Na deze aanpassingen riepen verschillende partijen in de Tweede Kamer demissionair minister Van Ark (Medische Zorg) op om nogmaals in gesprek te gaan met eerstelijnspartijen over deze verantwoordingsplicht. De minister ziet echter geen mogelijkheden om verder te tornen aan de regeling. “Daarmee komt namelijk een adequate verantwoording van zorggelden in het geding”, aldus de minister.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?