Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

VWS lanceert website over openbare verantwoordingsplicht

Met ingang van 1 januari 2022 wordt de huidige Wet toelating zorginstellingen (Wtzi) vervangen door de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). In deze nieuwe wet zijn de toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders vernieuwd om de transparantie, verantwoording en het bewustzijn over kwaliteit te vergroten. Onlangs lanceerde VWS hiervoor een speciale website. Daar kunnen zorgaanbieders terecht voor informatie over de openbare jaarverantwoording.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) behelst diverse veranderingen voor startende aanbieders, zoals een meldplicht. Daarnaast worden zorgaanbieders vanaf het boekjaar 2022 verplicht een openbare jaarverantwoording in te dienen.

Op de nieuw gelanceerde website vinden zorgaanbieders alle informatie over de nieuwe regels, verantwoordingsplicht. Daarnaast kunnen zij er een online kwaliteitcheck uitvoeren en, vanaf 1 januari 2020, bij het CIBG een vergunning aanvragen in het kader van de Wet toetreding zorgaanbieders.

Uitzondering op verantwoordingsplicht

Een aantal partijen uit de eerstelijnszorg, waaronder de KNMP, LHV, KNMT en de KNGF tekenden eerder al bezwaar aan tegen de verplichte jaarverantwoording. Daarin pleitten zij voor een uitzondering voor zorgaanbieders uit de eerstelijn.

Dat leidde tot het schrappen van de verplichte accountantsverklaring die voor deze jaarverantwoording nodig was. Die uitzondering is echter alleen van toepassing op kleine zorgaanbieders met een netto-omzet onder de 12 miljoen euro. De publicatieplicht voor BV’s blijft echter gehandhaafd, ook voor veel apotheken.

Na deze aanpassingen riepen verschillende partijen in de Tweede Kamer demissionair minister Van Ark (Medische Zorg) op om nogmaals in gesprek te gaan met eerstelijnspartijen over deze verantwoordingsplicht. De minister ziet echter geen mogelijkheden om verder te tornen aan de regeling. “Daarmee komt namelijk een adequate verantwoording van zorggelden in het geding”, aldus de minister.

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 31 januari 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen