Search
Close this search box.
Search

VWS mikt op beheerste groei zorgkosten

In 2019 is er 71 miljard euro beschikbaar voor de zorg, 5 miljard meer dan in 2018. Dat laat het ministerie van VWS weten. De netto zorguitgaven groeien daarmee met 7 procent. Vanwege demografische ontwikkelingen wordt er meer zorg geleverd en er komen meer banen bij in de zorg. Er gaat ook veel geld naar digitalisering.

Ook zijn er nieuwe behandelingen, medische hulpmiddelen en medicijnen beschikbaar. Bovendien stijgen de lonen en ook de prijzen in de zorgsector. Als de hogere lonen en prijzen niet meegerekend zouden worden, gaat het om een groei van 3,5 procent. In de collectieve uitgaven gaat nu van elke euro al meer dan 25 cent naar zorgkosten, zo bleek afgelopen dinsdag uit de Troonrede.

Subsidie voor veelbelovende innovaties

Met de extra miljarden wordt volgens VWS onder meer het basispakket voor de zorgverzekering uitgebreid. Jaarlijks is 105 miljoen euro beschikbaar om veelbelovende behandelingen, medische technologie en geneesmiddelen sneller beschikbaar te krijgen voor de patiënt. Met dit geld worden ontwikkelaars van nieuwe zorgideeën geholpen bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, zo liet VWS in mei 2018 weten.

Ook komt er meer geld beschikbaar voor de ouderenzorg om voldoende tijd, aandacht en goede zorg, thuis of in het verpleeghuis te kunnen bieden. In 2019 gaat het om een bedrag van ruim 1 miljard extra ten opzichte van 2018. Verder is er meer aandacht voor preventie zodat iedereen langer in goede gezondheid kan leven en kan meedoen aan de samenleving. In oktober wordt daarvoor een Nationaal Preventieakkoord gesloten, waarin roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aangepakt worden.

Meer geld voor ICT, e-health

Het kabinet wil er ook op letten dat de kosten niet te hard groeien. Het RIVM voorspelt een groei naar 174 miljard euro in 2040. Om goede zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden, zijn dit jaar vier nieuwe zorgakkoorden gesloten over de eerstelijnszorg, de medisch-specialistische zorg, de geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging. In deze akkoorden is ook aandacht voor investeringen in digitalisering en e-health. Zo komen er voor huisartsen  tientallen miljoen euro’s beschikbaar om de ICT-infrastructuur en digitale uitwisseling met patiënten te verbeteren (het OPEN-programma).

Deze akkoorden zorgen ervoor dat de zorguitgaven de komende jaren minder stijgen dan eerder geraamd. Hiermee moet deze kabinetsperiode de stijging van de zorgkosten teruggebracht worden van 19 miljard naar 17 miljard euro. De NVZ trok deze week daarover aan de bel: het investeringsniveau in digitalisering en digitale kwaliteiten van het personeel moet omhoog om de geplande kostenbesparingen te realiseren.

Hogere zorgkosten, hogere zorgpremies

Door de hogere zorgkosten stijgt ook de premie. Jaarlijks raamt het kabinet de hoogte van de zorgpremie voor het komende jaar. De daadwerkelijke premie voor 2019 wordt pas uiterlijk in november 2018 vastgesteld door de zorgverzekeraars. Voor 2019 raamt het kabinet de zorgpremie op 1432 euro per jaar. Dat komt neer op ongeveer 10 euro extra per maand, of 124 euro op jaarbasis. Ruim 50 euro hiervan wordt veroorzaakt door hogere lonen en prijzen. Het leveren van meer zorg en nieuwe behandelingen, medische hulpmiddelen en medicijnen zorgt voor ongeveer 30 euro aan groei.

Investeren in arbeidsmarkt

Naast de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg is het tekort aan medewerkers in de zorg één van de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren. Nu al is er krapte aan personeel, bijvoorbeeld in verpleeghuizen, bij de spoedeisende hulp en in de GGZ. Er is 350 miljoen euro beschikbaar voor het werven van personeel en maatregelen als scholing van (nieuw) personeel, loopbaanbegeleiding en loopbaanoriëntatie.

Elke student moet kunnen rekenen op een stageplek en op inspirerend en uitdagend onderwijs dat is toegespitst op de praktijk, benadrukt VWS. Daarnaast is er bijvoorbeeld 10 miljoen euro beschikbaar voor personeel in de ambulancezorg en is het aantal beschikbare opleidingsplekken in de GGZ inmiddels met circa 40 procent verruimd. Op termijn moeten zorgrobotica en verlaagde administratieve lasten door goede ICT-systemen ook een oplossing bieden voor de blijvende krapte.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?