Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

VWS ziet Vliegwielcoalitie als manier voor opschalen e-health

Betere, toegankelijke en betaalbare zorg. Dat is wat het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg (de Vliegwielcoalitie) voor ogen staat. Door succesvolle zorginnovaties op grotere schaal in te zetten, is het mogelijk dat meer mensen kunnen profiteren van e-health en digitale ondersteuning. De ambities sluiten aan bij de ambities van het ministerie van VWS, stelt initiatiefnemer Patientenfederatie Nederland. Begin juli is er een netwerkbijeenkomst van de coalitie.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In een Kamerbrief van 18 mei geeft minister Hugo de Jonge van VWS de voortgang aan op het gebied van e-health en zorgvernieuwing. Gewezen wordt daarbij op succesvolle initiatieven zoals COPD in Beeld, waarin diverse partijen uit het zorg-ecosysteem samenwerken. Ook komen initiatieven zoals afsprakenstelsel MedMij en platform Thuisarts.nl aan bod.

‘De langere termijn betaalbaarheid en de krapte op de arbeidsmarkt maken het noodzakelijk en urgent om de ontwikkeling naar slim georganiseerde, digitaal ondersteunde gezondheid en zorg met kracht door te zetten,’ aldus De Jonge. Daarbij benadrukt de minister regelmatig het belang van samenwerking tussen partijen om fragmentatie van initiatieven tegen te gaan en opschaling te bevorderen.

Vliegwielcoalitie element in opschaling e-health

De coalitie Vliegwiel wordt in de kamerbrief als een van de acties genoemd om vernieuwing in te voeren en op te schalen. Begin 2017 heeft Patiëntenfederatie Nederland het initiatief genomen tot het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Deze coalitie bestaat uit een groep e-health voorlopers en specialisten uit zorg, industrie en beleid.

Ook zorgverzekeraars doen mee aan de coalitie. Een aantal verzekeraars, waaronder Menzis en Zilveren Kruis, hebben de twee geselecteerde toepassingen van het Vliegwiel opgenomen in hun inkoopvoorwaarden. Hiermee zetten zij in op het actief contracteren van zorgaanbieders die werk maken van digitale innovaties.

Opschaling specifieke toepassingsgebieden

In 2017 ging de Vliegwielcoalitie – waarin veel mensen op persoonlijke titel actief zijn – aan de slag om stakeholders voor zorgopschaling bij elkaar te krijgen en naar doelstellingen toe te werken. Daaruit volgde vorig jaar september de keuze voor opschaling van twee specifieke toepassingsgebieden voor e-health.

Eind januari 2018 maakte Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie, tijdens de ICT&health-conferentie in Utrecht bekend dat telemonitoring van hartfalen en digitale beslisondersteuning de twee toepassingsgebieden zijn waar de komende twee jaar digitale toepassingen door een brede Vliegwielcoalitie van zorgpartijen opgeschaald worden. Later komen er ook andere gebieden bij. Hiervoor ontwikkelen de partijen die samenwerken in het Vliegwiel een stappenplan.

Netwerkbijeenkomst voor nieuwe stappen

Samen willen de betrokken partijen tonen dat opschaling van digitale zorginnovaties mogelijk is. Het breder inzetten van succesvolle innovaties pakt goed uit voor gezondheidsbevordering, verbetering van kwaliteit van zorg en daling van zorgkosten. Op 2 juli praten zij elkaar bij tijdens een netwerkbijeenkomst in Utrecht om tot nieuwe stappen te komen. Deze bijeenkomst staat open voor geïnteresseerde partijen.

Meer weten over de opschaling van e-health en overige zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

ICT&health Conference 2018

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen