VZVZ: LSP Ketenzorg gaat volgende fase in

Leveranciers van huisartsinformatiesystemen (HIS) en ketenzorginformatiesystemen (KIS) zijn druk bezig met het inbouwen van de LSP Ketenzorgmodule in hun applicaties, zo laat VZVZ weten. Alle HIS- en KIS-leveranciers hebben zich hier in een overeenkomst aan gecommitteerd.

LSP Ketenzorg moet volgens VZVZ een alternatief bieden voor OZIS Ketenzorg. Dit systeem voor gegevensuitwisseling tussen zorgverleners, betrokken bij ketenzorg voor patiënten, wordt vanaf 1 januari 2020 namelijk niet meer ondersteund.

Tegemoetkoming ZN

Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft daarnaast besloten de komende drie jaar een tegemoetkoming in de structurele onderhoudskosten van 100 euro per jaar beschikbaar te stellen voor huisartsenpraktijken die aansluiten op de LSP Ketenzorg-omgeving.

Met deze overstap is de gegevensuitwisseling binnen ketenzorg klaar voor de toekomst, meent VZVZ. Bij ketenzorg bundelen zorgverleners hun krachten met als doel de zorg voor en kwaliteit van leven van patiënten verbeteren.

LSP Ketenzorg moet de continuïteit van gegevensuitwisseling ook in de toekomst waarborgen. De flexibele bouwstenensystematiek achter het platform versnelt de uitrol van nieuw te ontwikkelen functionaliteiten op termijn aanzienlijk, zo is de bedoeling. Dat is een belangrijk winstpunt voor leveranciers, zorggroepen, betrokken zorgverleners en vooral patiënten met een chronische aandoening, aldus de beheersorganisatie.

Pilots, koploperfase

De bouwstenensystematiek achter LSP Ketenzorg is binnen enkele pilots in 2018 beproefd, tot tevredenheid van de deelnemende leveranciers en zorggroepen. Aansluitend op de pilots startte in 2019 de koploperfase, waarin de eerste regio’s LSP Ketenzorg in productie nemen: West-Friesland en Ridderkerk.

Inmiddels melden meer regio’s zich aan voor de koploperfase, waarin zorggroepen intensieve ondersteuning krijgen van VZVZ bij de implementatie en ingebruikname van LSP Ketenzorg. VZVZ keert ook de tegemoetkomingen uit, die ZN beschikbaar stelt aan huisartsenpraktijken die met hun HIS aansluiten op LSP Ketenzorg.

Kwalificatieproces afgerond

De eerste HIS- en KIS-leveranciers hebben inmiddels het kwalificatieproces bij Nictiz succesvol afgerond en zijn nu bezig met de afronding van het acceptatieproces bij VZVZ. Daarna kunnen de huisartsinformatiesystemen OmniHIS en Tetra Bricks Huisarts en het ketenzorginformatiesysteem Caresharing LSP Ketenzorg, versie 1.0.2, uitrollen in de praktijk.

Ook andere leveranciers zullen het kwalificatie- en acceptatietraject voor LSP Ketenzorg versie 1.0.2. ingaan met hun systemen. Dat betreft de HIS’en van: CGM (CGM Huisarts en CGM Apotheekhoudende Huisarts), MicroHIS, Pharmapartners en Promedico en de KIS’en van VitalHealth, PortaVita, Promedico (Care2U) en ChipSoft.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?