Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Waalboog zet cloud-gebaseerde ontruimingsinstallatie in

De Nijmeegse zorgorganisatie De Waalboog maakt als eerste partij in Nederland gebruik van een draadloze cloud-gebaseerde ontruimingsinstallatie. Het betreft een automatisch oproepsysteem om groepen personen tegelijk te alarmeren bij incidenten, calamiteiten, storingen en crisis. Het wordt onder andere voor alarmering ingezet bij met name ziekenhuizen. Alarmering vindt plaats via smartphones.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Waalboog is een van de grotere VVT-organisaties in regio Nijmegen, met zes locaties voor onder meer ouderenzorg. Het is volgens Multibel ook de eerste zorginstelling waar Kiwa R2B – een inspectie-instelling gespecialiseerd in brandveiligheid – een inspectiecertificaat heeft afgegeven voor een draadloze cloud-gebaseerde NEN2575-4 ontruimingsinstallatie. Met dit certificaat toont de Waalboog aan dat het alarmeringssysteem voldoet aan geldende Nederlandse en Europese wettelijke eisen.

Voordelen smartphone-oplossing

Edwin van Troost, Manager Operations brandmeld- en ontruimingsalarmsystemen van Kiwa R2B stelt dat er meerdere voordelen zijn van een smartphone-oplossing ten opzichte van een traditionele PZI-systeem is legio. “Bij controle bleek vaak dat er pagers niet gebruikt worden, kwijt of kapot waren. Deze smartphone-oplossing heb je altijd bij je. Bovendien ben je niet afhankelijk van één zender en wordt met deze cloud-oplossing een veel hogere beschikbaarheid van het systeem gerealiseerd dan met een traditioneel PZI-systeem.”

Leon Eijkhout, Asset manager van De Waalboog, onderstreept het voordeel van een draadloze oplossing die gebruikt kunnen worden op al ingezette smartphones: “We hadden op een gegeven moment nog maar 6 of 7 pagers en wij hebben nu 34 smartphones. Dat is een enorme brandveiligheidsupgrade.”

Minder beheer door cloud

Ook zou de integratie van de ontruimingsinstallatie met het verpleegoproepsysteem en de BHV een groot voordeel zijn, stelt Wim Kruithof, Manager Vastgoed & facilitaire diensten bij de Waalboog. “Je kunt zo veel sneller iedereen mobiliseren. Met een cloudoplossing is het verder makkelijk dat je geen pagers meer hebt, geen portofoons meer hebt en dat je dus ook het beheer hiervan kwijt bent.”

Het certificatieschema K21047 is opgesteld voor bedrijven die een certificering wensen te behalen voor het installeren en onderhouden van draadloze stil alarmsystemen. In die branche is een goede ontruimingsinstallatie van levensbelang omdat patiënten of bewoners niet zelfredzaam zijn of zelf kunnen vluchten. Daarom zijn zij wettelijk verplicht om een NEN 2575-4 gecertificeerde stil alarm ontruimingsinstallatie te hebben.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen