Voor het eerst kunnen kinderen met ernstige hartproblemen in Nederland gebruikmaken van een mobiel steunhart waardoor ze in de thuissituatie meer bewegingsvrijheid houden.

Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie

Het Erasmus MC Sophia heeft voor het eerst in Nederland met succes een mobiel steunhart geplaatst bij een kind. Het kind, genaamd Loulou, wacht thuis vanwege hartproblemen op een harttransplantatie. Het nieuwe compacte, mobiele steunhart, dat voor het eerst wordt gebruikt in Nederland, biedt kinderen met ernstig hartfalen aanzienlijk meer bewegingsvrijheid en autonomie tijdens hun wachttijd op een geschikte donor.

Traditionele steunhartapparatuur, ter grootte van een kleine koelkast, beperkte vooralsnog de mobiliteit van patiëntjes. Dankzij deze nieuwe technologie, die als de ‘Mercedes Benz’ onder de steunhartapparatuur wordt beschouwd, kunnen patiënten weer actief zijn en genieten van hun kindertijd. Het mobiele steunhart is kleiner van formaat en stelt jonge patiënten in staat om uit bed te komen, naar buiten te gaan en te doen wat kinderen leuk vinden.

Medische miniaturisatie

Deze doorbraak is een illustratie van de groeiende trend van medische miniaturisatie, waarbij medische apparatuur steeds kleiner en draagbaarder wordt. Dat lukt niet alleen bij hartapparatuur maar ook bij ECG-apparatuur, scanningsapparaten en kleinere dialyseapparatuur waardoor patiënten steeds vaker thuis kunnen dialyseren. Mede dankzij thuismonitoring en miniaturisatie ervaren patiënten meer zelfregie hebben en wordt de efficiëntie van het zorgproces vergroot.

Hoofd kinder-IC Matthijs de Hoog vertelt: “De technologische vooruitgang, met betrekking tot het mobiele steunhart, betekent niet alleen een aanzienlijke verbetering in de kwaliteit van leven voor deze jonge patiënten, maar stelt hen ook in staat om thuis in vertrouwde omgeving te wachten op de harttransplantatie en dat is gunstig voor iedereen.”

Harttransplantatie bij kinderen

Het Erasmus MC Sophia, het enige centrum in Nederland dat harttransplantaties bij kinderen uitvoert, heeft hiermee een belangrijke mijlpaal bereikt in de kindergeneeskunde. Het nieuwe mobiele steunhart biedt hoop en perspectief aan kinderen zoals Loulou, een vierjarig meisje met ernstig hartfalen, terwijl ze wachten op een zeldzaam donorhart.

De opvallende innovatie is mogelijk gemaakt dankzij jarenlang werk en inzet van medische professionals, waaronder kindercardioloog dr. Dalinghaus en Kinder-IC verpleegkundige Lian Schouwenaars, die hun expertise hebben gedeeld en de ouders van Loulou hebben opgeleid in het gebruik van deze baanbrekende technologie.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?