Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘We ontwikkelen woningen en wijken die voor ons gaan zorgen’

Dutch Empathic Environment Livinglabs (DEEL), sinds kort Innovation Partner van ICT&health, ontwikkelt, met én voor (kwetsbare) mensen in de samenleving, een meevoelende en toekomstgerichte woonomgeving: woningen en wijken die zich aanpassen aan en anticiperen op wat zij kunnen, willen en nodig hebben. Een empathische woonomgeving dus. Kennisinstellingen, woningcorporaties, bewonersinitiatieven en zorginstellingen werken samen aan het ontwikkelen van de woonconcepten en de woonomgeving die de gezondheid van mensen bevordert.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Prof.dr.ir. Masi Mohammadi, hoogleraar Smart Architectural Technologies aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en lector aan het lectoraat Architecture in Health van de HAN, is initiatiefnemer en Scientific Director van DEEL Academy. In 2014 startte het eerste living lab en werd de Empathische Woning gebouwd: de testlocatie en showcase. In 2017 ontstond een netwerk van living labs. Sindsdien is er sprake van kruisbestuivingen tussen kennisinstellingen, living labs, overheid en bedrijfsleven, verspreid over Nederland.

Passende woningen, wijken

Om zelf- en samenredzaamheid te faciliteren, staan we volgens Mohammadi voor de opgave om de groeiende groep ouderen en andere kwetsbare groepen passende huisvesting te bieden. Zij hebben echter meer nodig dan een dak boven het hoofd. Wonen gaat voor deze doelgroep ook over zorg, over diensten die hun leven vergemakkelijken, over een leefbare, zorgzame en veilige omgeving. Kwetsbare mensen die hoog in behoefte zijn, maar laag in energie, hebben behoefte aan een totaalpakket dat uitgaat van hun kracht en tegelijkertijd rekening houdt met hun (latente) behoeften.

‘Het Nieuwe Wonen’ betreft een optimale interactie tussen de bewoner en de context waarin hij/zij zich bevindt: de ruimtelijke, sociale, technologische context en de context van regelgeving. Deze factoren zijn allemaal gelinkt, waardoor een verandering op het ene niveau van invloed is op het andere.

DEEL onderzoekt op dit gebied voorwaarden, kaders en oplossingen. Het onderzoek richt zich op drie pijlers die het hedendaags leven beïnvloeden:

  • Sociaal wonen.
  • Wonen met technologie.
  • Wonen is meer dan een huis.

Delen kennis, ervaring

Nu vijf jaar na de start van de eerste projecten het fundament van DEEL staat, begint een nieuwe fase. De komende jaren wordt het samenwerkingsverband verder bekrachtigd en verduurzaamd met een ‘learning and co-creation community’ waarin allerlei kruisbestuivingen plaatsvinden en kennis en ervaring snel uitgewisseld worden. Het werkveld, bewoners en kennisinstellingen trekken nog meer samen op bij het ontwikkelen van slimme woon-leef-zorgomgevingen.

DEEL zal de langetermijneffecten onderzoeken van de slimme woonomgevingen die ontwikkeld zijn, gebruik maken van elkaars bronnen en haar kennis nog meer nationaal en internationaal delen. Zodat de veiligheid, gezondheid, zelf- en samenredzaamheid in de woonomgeving toeneemt, en inachtneming van menselijke capaciteiten en technologische mogelijkheden vanzelfsprekend wordt als het over ‘het nieuwe wonen’ gaat.

Meer weten? Lees het hele artikel over en vanuit DEEL in ICT&health 5, die op 20 oktober verschijnt. Ook interessant is dit artikel uit een eerdere editie van ons magazine over de noodzaak van meer leeftijdsbestendige woningen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen