Search
Close this search box.
Search

Wearable ECG-ketting kan atriumfibrilleren detecteren

Op het EHRA Essentials 4 You, een wetenschappelijk platform van de European Society of Cardiology (ESC), is een wearable in de vorm van een ketting getoond waarmee atriumfibrilleren gedetecteerd kan worden. Onderzoek, waaraan 145 volwassenen deelnamen, heeft inmiddels aangetoond dat de resultaten met de zogenoemde 'ECG-ketting' even betrouwbaar zijn als die van traditionele ECG's.

Atriumfibrilleren is een van de belangrijkste oorzaken van hartfalen en -infarcten. Hoewel het de meest voorkomende hartritmestoornis is, is atriale fibrillatie vaak symptoomloos en intermitterend. Dat bemoeilijkt de detectie en diagnose. Daarom zijn innovatieve detectiemethoden nodig.

Nieuw, maar niet uniek

De ECG-ketting is ongetwijfeld een van die nieuwe innovatieve middelen. Maar het is zeker niet de eerste wearable die in staat is atriumfibrilleren te detecteren. In 2018 introduceerde Apple deze functie al in de Apple Watch en er zijn inmiddels meerdere slimme horloges die dit ook kunnen.

De ECG-ketting is ontwikkeld in Finland. “Het draagbare halsketting-ECG (elektrocardiogram) biedt een nieuwe en gemakkelijke methode voor het detecteren van een abnormaal hartritme, atriumfibrilleren genoemd, wat een snel groeiend probleem voor de volksgezondheid is”, zegt Elmeri Santala, medisch student aan de universiteit van Oost-Finland.

Hoe werkt de ECG-ketting?

Net als de andere wearable hartritme meters werkt ook de ECG-ketting in combinatie met een speciaal daarvoor ontwikkelde app. Om het hartritme te meten moet de app opgestart worden en de hanger van de ketting gedurende 30 seconden met de handpalm (licht) op de borst in de buurt van het hart gedrukt worden.

De meetgegevens worden via de app naar een veilige cloudomgeving gestuurd. Bij de analyse van deze gegevens wordt onder andere gebruik gemaakt van een AI-algoritme. Vervolgens kan vastgesteld worden of de gebruiker al dan niet last heeft van atriumfibrilleren. De resultaten van de analyse worden binnen enkele seconden in de app op de smartphone getoond. Daarnaast wordt ook een ECG-rapport gegenereerd waarmee een arts de diagnose kan bevestigen.

Atriumfibrilleren diagnose

Om de betrouwbaarheid van de metingen en diagnose te toetsen is de ECG-ketting getest onder 145 volwassenen. Zij voerden hiermee zelf hartritme metingen uit. Tegelijkertijd werd van elk van hen een ’traditioneel’ ECG gemaakt waar de resultaten van de ECG-ketting aan getoetst werden. Alle ECG’s werden door twee cardiologen, die niet bekend waren met de resultaten van de ’traditionele’ ECG’s. Daarnaast werden de metingen van de ECG-ketting ook aan een geautomatiseerde AI-analyse onderworpen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de ECG’s van de ketting kwalitatief prima geschikt zijn om atriumfibrilleren te kunnen detecteren. De in de tests door de traditionele ECG’s gestelde diagnoses van atriumfibrilleren waren ook door de ECG-ketting opgepikt, zowel door de cardioloog als de AI-analyse.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?