Search
Close this search box.
Search

Website met vaccinatie informatie voor kwetsbare wijken

Om ervoor te zorgen dat de informatiekloof rondom COVID-19 vaccinatie die bestaat tussen Nederlanders en inwoners van Nederland die afkomstig zijn uit andere landen niet uitmond in een vaccinatiekloof hebben een aantal initiatiefnemers de website gezondheidskloof.nl in het leven geroepen. Daar kunnen Nederlandse buitenlanders in hun eigen taal voorgelicht worden over het belang en de details van het COVID-19 vaccinatieprogramma.

De bereidheid van mensen om zich tegen het coronavirus te laten vaccineren is met name onder inwoners in kwetsbare wijken lager dan in andere wijken. Die constatering bracht internist Robin Peeters en huisarts Shakib Sana ertoe eind april een zorgbrede oproep voor een heldere en toegankelijke informatiecampagne, zoals bijvoorbeeld de online keuzehulp, over vaccinatie te doen. De petitie kreeg veel aandacht en leidde tot lokale initiatieven voor vaccinatievoorlichting.

Vaccinatie informatie in eigen taal

Dat leidde uiteindelijk tot de komst van een platform en website waarmee juist in die kwetsbare wijken toegankelijke vaccinatie-informatie beschikbaar komt. Taal speelt daarbij een belangrijke rol. “De informatiekloof mag geen gezondheidskloof worden”, aldus de initiatiefnemers.

Behalve voorlichting in diverse talen, zoals Arabisch, Bulgaars, Engels, Frans, Pools, Portugees, Papiaments, Roemeens en Turks, is de wenste ook bedoeld voor mensen en organisaties die met voorlichting een bijdrage willen leveren aan het informeren van niet-Nederlandstaligen in ons land. Denk daarbij aan partijen zoals scholen, buurthuizen, kerken, moskeeën, etc. Via de website kunnen deze partijen aan elkaar gekoppeld worden.

Informatiesessies

Dat kan bijvoorbeeld door het organiseren van informatiesessies die via de website aangevraagd kunnen worden. Informatiesessies zijn bedoeld om vragen te beantwoorden die onder de bevolking leven. Denk aan vragen als: is het vaccin veilig, wat zijn de bijwerkingen, wat als ik me niet laat vaccineren. De zorgprofessional begint met een korte uitleg over het coronavirus en het belang van vaccinatie. En daarna volgt een vraag-antwoordsessie met een duidelijke eindtijdstip.

De initiatiefnemers hebben op dit moment nog een grote behoefte aan zorgprofessionals die zich bij het initiatief willen aansluiten, bijvoorbeeld voor het geven van informatiesessies. Zij kunnen zich hier aanmelden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
dispenser
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?