Search
Close this search box.
Search

Wel reactie maar geen data van Theranos – Nieuwsoverzicht van 23 oktober

Vandaag ook nog: Is de zorg klaar voor #GenMobile (afbeelding)? Deel dit bericht via Social Media met #eHealth en #icthealth.

Theranos publiceert reactie, maar komt niet met data

Het geplaagde Theranos heeft een uitgebreide reactie op de artikelen in de Wall Street Journal gepubliceerd. Hierin gaan ze punt voor punt in op de verschillende claims uit de reportage. Over de journalist schrijven ze: "Vanaf de eerste contacten met Theranos, maakte de journalist het heel duidelijk dat hij Theranos beschouwde als een doelwit om neer te halen en niet simpelweg het onderwerp van een objectieve reportage. De artikelen die afgelopen week verschenen, zijn het onvermijdelijke gevolg van die aanpak."

Wat echter in de reactie van Theranos ontbreekt, is data. Dit viel ook Quartz en Wired op. Volgens Theranos staat alle beschikbare informatie online. "Als we meer informatie vrijgeven, laten we u dat zeker weten," melden ze aan Nick Stockton van Wired. Stockton betoogt dat het belangrijk is om de ruwe data te zien in plaats van de geaggregeerde resultaten. Theranos houdt tot nu toe vol dat de data gevoelige informatie zijn. Daarover schrijft Stockton dat het vreemd zou zijn als concurrenten met die onderzoeksdata Theranos’ systeem zouden kunnen ontrafelen. De data zegt tenslotte niets over het systeem, het geeft alleen de resultaten weer.

 #GenMobile – is de zorg klaar voor de nieuwe generatie medewerkers?

GenMobile, de mobiele generatie medewerkers neemt het minder nauw met veiligheid. Dat betekent dat de zorg een risico loopt. Uit onderzoek van het bedrijf Aruba blijkt slechts driekwart van de mobiele apparaten op de werkvloer te zijn beveiligd met een wachtwoord, terwijl een derde (36%) van de mensen in de zorg meldt dat hun organisatie mobiele apps gebruikt om te communiceren met patiënten.

Hoe komt dit? Het onderzoek geeft drie oorzaken aan voor de houding ten opzichte van beveiliging. Als eerste is bij deze generatie delen de norm. Daarbij gaat het niet alleen over het delen van gebeurtenissen in het leven, maar ook over het delen van mobieltjes en andere devices. Meer dan de helft (55%) deelt hun werk- en persoonlijke devices regelmatig met anderen.

Ten tweede heeft deze generatie een ‘beveiligingsagnostiche attitude; van de medewerkers die geen wachtwoorden gebruiken, geeft bijna de helft als reden dat ze zich geen zorgen maken over eventuele dreigingen.

Als derde oorzaak noemt het onderzoek do-it-yourself IT: Driekwart van de respondenten uit de zorg zegt bereid te zijn om self-service IT uit te voeren. Bovendien zegt 68% dat ze op het werk eigen devices hebben gebruikt voor werkgerelateerde taken.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?