Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
6 augustus 2018
Artikel delen

Wetenschappers gebruiken AI succesvol voor stralingstherapie

Een nieuwe AI-tool ontworpen door de University of Toronto kan de tijd die kankerpatiënten moeten ondergaan voor stralingstherapie aanzienlijk verkorten. Het onderzoek waarbij AI historische stralings- en behandeldata gebruikt, is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Medical Physics.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Om nieuwe behandelingen van kankerpatiënten met behulp van kunstmatige intelligentie te toetsen op medische validiteit onderzochten wetenschappers van de Universiteit van Toronto historische data van 217 patiënten met hoofd- of nekkanker die een reguliere therapie hadden ondergaan. Vervolgens werd deze data vergeleken met de data die werd verkregen via AI. Volgens de wetenschappers bleken de eindresultaten vergelijkbaar.

De wetenschappers kozen voor het onderzoek bewust voor kanker in het hoofd en in de nek, plekken waar kanker doorgaans moeilijk is te ontdekken en de behandeling op die plekken vaak een uitdaging is. De wetenschappers hopen dat nu AI in staat blijkt deze plekken te herkennen, dat de tool nog betere resultaten laat zien op plekken waar kanker meer voorkomend is zoals de prostaat.

Risico’s

Momenteel kan het dagen duren voordat er voor elke afzonderlijke patiënt een stralingstherapie is ontwikkeld waardoor tumoren langer de tijd krijgen zich te ontwikkelen. De wetenschappers onderstrepen dat ondanks de bemoedigende resultaten AI de mens in dit proces niet zal gaan vervangen, maar ondersteuning kan bieden.

De medische sector komt steeds meer in aanraking met AI en grote bedrijven zoals Microsoft en IBM spelen hier op in met hun eigen platformen, respectievelijk Azure en Watson voor data analytics. Ook Google’s DeepMind werkt al jaren aan AI voor de gezondheidszorg en voert momenteel een studie uit met University College London Hospitals.

Grote stappen

De afgelopen 20 jaar zijn er volgens experts grote stappen gezet in de doorontwikkeling van AI, waarbinnen er twee methoden zijn: ‘Machine Learning’ en ‘Deep Learning’. “Het potentieel van AI om de gezondheidszorg te verbeteren is grenzeloos. Het biedt een unieke kans om klinische gegevens te gebruiken om volledig geïntegreerde gezondheidszorg mogelijk te maken die voorspellend en nauwkeuriger is”, stelt Henk Valk, CEO van Philips Benelux tegenover ICT&health.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen