Wetenschappers gebruiken AI succesvol voor stralingstherapie

Een nieuwe AI-tool ontworpen door de University of Toronto kan de tijd die kankerpatiënten moeten ondergaan voor stralingstherapie aanzienlijk verkorten. Het onderzoek waarbij AI historische stralings- en behandeldata gebruikt, is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Medical Physics.

Om nieuwe behandelingen van kankerpatiënten met behulp van kunstmatige intelligentie te toetsen op medische validiteit onderzochten wetenschappers van de Universiteit van Toronto historische data van 217 patiënten met hoofd- of nekkanker die een reguliere therapie hadden ondergaan. Vervolgens werd deze data vergeleken met de data die werd verkregen via AI. Volgens de wetenschappers bleken de eindresultaten vergelijkbaar.

De wetenschappers kozen voor het onderzoek bewust voor kanker in het hoofd en in de nek, plekken waar kanker doorgaans moeilijk is te ontdekken en de behandeling op die plekken vaak een uitdaging is. De wetenschappers hopen dat nu AI in staat blijkt deze plekken te herkennen, dat de tool nog betere resultaten laat zien op plekken waar kanker meer voorkomend is zoals de prostaat.

Risico’s

Momenteel kan het dagen duren voordat er voor elke afzonderlijke patiënt een stralingstherapie is ontwikkeld waardoor tumoren langer de tijd krijgen zich te ontwikkelen. De wetenschappers onderstrepen dat ondanks de bemoedigende resultaten AI de mens in dit proces niet zal gaan vervangen, maar ondersteuning kan bieden.

De medische sector komt steeds meer in aanraking met AI en grote bedrijven zoals Microsoft en IBM spelen hier op in met hun eigen platformen, respectievelijk Azure en Watson voor data analytics. Ook Google’s DeepMind werkt al jaren aan AI voor de gezondheidszorg en voert momenteel een studie uit met University College London Hospitals.

Grote stappen

De afgelopen 20 jaar zijn er volgens experts grote stappen gezet in de doorontwikkeling van AI, waarbinnen er twee methoden zijn: ‘Machine Learning’ en ‘Deep Learning’. “Het potentieel van AI om de gezondheidszorg te verbeteren is grenzeloos. Het biedt een unieke kans om klinische gegevens te gebruiken om volledig geïntegreerde gezondheidszorg mogelijk te maken die voorspellend en nauwkeuriger is”, stelt Henk Valk, CEO van Philips Benelux tegenover ICT&health.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Volg jij ons al?