Search
Close this search box.
Search

Wie heeft het beste zorgidee van 2014?

Heel Nederland wordt voor de zevende keer uitgedaagd om mee te denken over hoe de zorg beter kan. De inschrijving voor de zorginnovatiewedstrijd is sinds vandaag geopend.

Winnende ideeën van voorgaande jaren worden inmiddels succesvol in de praktijk toegepast. De winnaar ontvangt tienduizend euro. Het Beste Zorgidee is een bijzondere wedstrijd omdat aan patiënten, zorgverleners en consumenten wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan.

Afgelopen jaren is gebleken dat niet alleen wetenschappers en deskundigen goede ideeën hebben, maar ook mensen die zelf geregeld met zorg in aanraking komen. Zoals patiënten en mensen die in de zorg werken. De inschrijving sluit op 19 oktober, waarna de vakjury de vijf innovatiefste ideeën kiest. Het Nederlandse publiek kan daarna stemmen via de website van Het Beste Zorgidee (www.hetbestezorgidee.nl). De winnaar krijgt een startkapitaal van tienduizend euro om zijn of haar idee te realiseren.

Vooral digitale ontwikkelingen bieden oneindig veel mogelijkheden om de zorg beter te maken. "ICT heeft andere sectoren de afgelopen jaren klantvriendelijker gemaakt", stelt Erno Kleijnenberg, initiatiefnemer van Het Beste Zorgidee. "Voorbeelden hiervan zijn apps op smartphones, maar ook webwinkels en navigatiesystemen. Ook in de zorg kunnen digitale ontwikkelingen die rol spelen. Onderzoeksbureau NYFER berekende dat zaken als apps en videoconsulten een besparing van 400 miljoen euro kunnen opleveren. Maar veel belangrijker is dat zulke ontwikkelingen de zorg patiëntvriendelijker maken." Veel winnende ideeën van voorgaande jaren worden inmiddels succesvol in de praktijk toegepast. Zoals Zorgtelevisie, waarmee een beeldverbinding met een hulpverlener tot stand wordt gebracht.

Ook de thermometerchip die met geneesmiddelen wordt meegeseald is een succes. Met die chip kan worden bepaald of niet-gebruikte medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht op de juiste manier zijn bewaard. Als dat het geval is, kunnen ze opnieuw worden uitgegeven. Dat moet ervoor zorgen dat niet meer elk jaar honderd miljoen euro aan medicijnen ongebruikt moet worden weggegooid.

Winnaars van de afgelopen jaren

Vorig jaar (2013) wonnen de scholieren Nienke Spaan en Christi Kuiper met hun idee van het Mitella-T-shirt. De afritsbare mitella biedt patiënten meer draagcomfort dan een gewone mitella.

De winnaar van 2012 was Philip Boerebach. Zijn idee was om niet alleen huisartsen, maar ook specialisten bedlegerige patiënten thuis te laten bezoeken. Dat is niet alleen voor de patiënt prettiger, het scheelt ook ambulanceritten.

In 2011 won Anja Vissers met haar idee om medicijnen te sealen en te voorzien van een thermometerchip, waardoor ongebruikte medicijnen kunnen worden hergebruikt.

Het idee van John Rietman uit 2010 voor Zorgtelevisie is inmiddels gerealiseerd.

Het boodschappenpakket, een idee van Renate Rammeloo uit 2009, dat patiënten bij ontslag uit het ziekenhuis meekrijgen, heeft in diverse ziekenhuizen navolging gevonden.

De zorgcoach van Marian van der Hoeven (2008) is in Nederland inmiddels gemeengoed

Over Het Beste Zorgidee
Het Beste Zorgidee is de eerste en enige wedstrijd waar heel Nederland wordt uitgedaagd om de zorg beter te maken. De wedstrijd wordt voor de zevende keer georganiseerd. In zes jaar tijd werden duizenden innovatieve ideeën ingestuurd. De wedstrijd is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken.

ONVZ is een zuivere restitutieverzekeraar, waar verzekerden zelf kunnen bepalen naar welk ziekenhuis en welke arts ze gaan. In 2014 is ONVZ opnieuw verkozen tot beste zorgverzekeraar. Meer informatie staat op de website van ONVZ Zorgverzekeraar (www.onvz.nl).

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
Volg jij ons al?