Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

WKZ wil met ‘levende muur’ spanning voor CT-scan wegnemen

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), onderdeel van het UMC Utrecht, beschikt sinds kort over een CT-Scanner die kinderen een rustgevende omgeving moet bieden. Zo moet de spanning die vaak gepaard gaat met een CT-scan beperkt worden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Een CT-scan maken in een ruimte die eruit ziet als een bos, waarbij dieren tevoorschijn komen en bos- en dierengeluiden te horen zijn? Vanaf maandag 9 oktober is dat mogelijk bij het WKZ. In het kinderziekenhuis is een zogenaamde levende muur gemaakt waarop een bos is geprojecteerd. De bewegende muur was al te zien tijdens de open dag van het WKZ en het UMC Utrecht op zaterdag 7 oktober.

Reden voor het invoeren van de ‘levende muur’ is dat bij een radiologisch onderzoek patiënten, vooral kinderen, vaak angstig en gespannen zijn over wat hun te wachten staat. Het is een groot apparaat in een redelijk klinische ruimte. Angst en spanning zorgen voor onrust waardoor kinderen minder goed stil liggen en het onderzoek niet optimaal uitgevoerd kan worden. Vaak heeft afleiding een positief effect op de gemoedstoestand van de patiënt dit zorgt ervoor dat het desbetreffende onderzoek goed en voorspoedig uitgevoerd kan worden.

Aangename gemoedstoestand creëren

De CT-scanner en ruimte van het WKZ zijn daarom met een projectie en een zogenaamde levende muur in een kindvriendelijke omgeving getransformeerd. Speciale belichting op de apparatuur creëert een aangename gemoedstoestand. Kinderen kunnen voorafgaand aan de behandeling kiezen uit beelden en animaties die zij met comfort, rust of afleiding associëren. Op de muren van de CT-ruimte is een bos geprojecteerd waarbij dieren tevoorschijn komen. Ook wordt de ruimte gevuld met bos- en dierengeluid. 

Deze transformatie moet er voor zorgen dat kinderen een CT-scan als een positieve belevenis ervaren zonder angst. Daarnaast krijgen kinderen, doordat ze zelf een afbeelding mogen kiezen, het gevoel controle of betrokkenheid te hebben bij het maken van de CT-scan. Het project is mede mogelijk gemaakt door Stichting de Lichtboei en Vrienden WKZ.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen