Search
Close this search box.
Search

Xeltis krijgt 32 miljoen voor natuurlijke implantaten

Het Eindhovense medtechbedrijf Xeltis krijgt een impuls van 32 miljoen euro voor de ontwikkeling van natuurlijke implantaten. Het geld is afkomstig van een groep investeerders. Met het geld gaat Xeltis vasculaire implantaten ontwikkelen die uiteindelijk door levende cellen overgenomen worden om de natuurlijke cardiovasculaire functie te herstellen.

Met de nieuwe financiering kan Xeltis haar klinische progamma’s voor het behalen van haar doelstellingen – de ontwikkeling van natuurlijke implantaten – voortzetten. Op dit moment ontwikkelt het medtechbedrijf drie soorten cardiovasculaire implantaten: pulmonaalkleppen, kunstvaten voor bypassoperaties en kunstvaten voor vaattoegang bij hemodialyse.

“Het stelt ons in staat onze technologie verder te valideren in grootschalige klinische studies en daarmee cardiovasculaire chirurgie geheel te veranderen door middel van betere implantaten en betere klinische resultaten”, zegt Eliane Schutte, CEO van Xeltis over de nieuwe financiering.

Natuurlijke implantaten

Zo loopt op dit moment een klinische studie naar de werking van axels. Dit is een vasculair implantaat voor patiënten die aan nierfalen lijden. Het implantaat moet de levenskwaliteit van patiënten die gedialyseerd worden verbeteren.

Daarnaast ontwikkelt Xeltis nog meer zogenoemde ‘levende implantaten’, zoals implanteerbare hartkleppen en bloedvaten. Dankzij de technologie van Xeltis kunnen deze implantaten zich ontwikkelen tot gezonde, levende kleppen en vaten. Daarvoor maken de implantaten gebruik van het natuurlijke genezingsproces van het lichaam en weefselvorming na implantatie te bevorderen.

“We zijn er trots op dat we zulke vooraanstaande investeerders hebben aangetrokken en kijken uit de samenwerking. De toegankelijke klinische expertise en netwerk zullen sterk bijdragen aan de groei naar succes”, aldus Schutte.

Ontstaan in Eindhoven

De door Xeltis ontwikkelde technologie is ontsproten uit onderzoeken van verschillende groepen van de TU Eindhoven. Xeltis is in 2006 ontstaan uit een fusie met QTIS dat opgericht was door TU/e-alumnus Martijn Cox. Een van de twee hoofdkantoren van het bedrijf staat nog altijd op de TU/e-campus. Daarnaast vindt alle R&D in Eindhoven plaats.

In 2021 sloot Xeltis een overeenkomst met de Europese Investeringsbank (EIB) voor een financiering van 15 miljoen euro.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?