Zakelijk gebruikte privétoestellen uitdaging voor elke IT-beheerder

CYOD: van een opening in de mailserver tot volwaardig MDMDe opkomst van zakelijk gebruikte privétoestellen is een uitdaging voor elke IT-beheerder. Je kunt de smartphones, tablets en notebooks verbieden, maar het is beter om er slim mee om te gaan.

Dat geldt zeker voor bedrijfsomgevingen waarin vaste en mobiele telefonie zijn geïntegreerd. Werknemers gebruiken privétoestellen, of dat nu mag of niet. Vooral de jongste generatie medewerkers is erg gehecht aan zijn eigen smartphone en weet bovendien precies hoe je met het apparaat je werk kunt vergemakkelijken.

Daarvoor is dan vaak wel de instemming van de IT-beheerder nodig. Al was het maar om privétoestellen toegang te geven tot de Exchange server, zodat de werknemer bij zijn zakelijke e-mails en agenda kan. Ook voor de koppeling tussen privé smartphone en andere bedrijfsapplicaties, zoals de systemen voor klantbeheer en personeelszaken, moet de beheerder een veilige oplossing bieden.

CYOD Welk beleid moeten organisaties opstellen voor het gebruik van privé mobieltjes op de werkvloer? Steeds vaker kiezen ze voor Choose Your Own Device (CYOD), waarbij de werknemer kan kiezen uit een beperkt aantal modellen die de organisatie ondersteunt. Dat houdt het voor de IT-beheerder iets overzichtelijker dan bij Bring Your Own Device (BYOD), waarbij personeel helemaal zelf bepaalt met welk toestel ze werken. Overzichtelijker, doordat je bijvoorbeeld de keuze kunt beperken tot toestellen waarop hetzelfde besturingssysteem staat, zoals Android, iOS of Windows Phone. Vervolgens is het de vraag hoe je zakelijke apps, bestanden en verbindingen optimaal beveiligt op een privétoestel.

Gelukkig bestaan daarvoor tegenwoordig goede oplossingen. De meeste zijn gebaseerd op containerisatie, waarbij je de zakelijke elementen volledig gescheiden houdt van privé toepassingen en inhoud. Om toegang te krijgen tot de ‘zakelijke container’ moet de werknemer separaat inloggen. Secure Device Management Voor organisaties die hun mobiele en vaste telefonie hebben geïntegreerd of dat van plan zijn, is er Secure Device Management (SDM). Vodafone biedt dat als onderdeel van zijn One Business-portfolio, een groep van producten en diensten voor de integratie van vast en mobiel. SDM is een vorm van mobile device management (MDM).

Vodafone Secure Device Management is een betaalbaar beheerplatform in de cloud. De IT-beheerder krijgt online toegang tot een beheermodule, waar hij instellingen kan wijzigen en nieuwe mobiele aansluitingen en toestellen kan toevoegen. De module stelt de beheerder ook in staat om actie te ondernemen als zich een beveiligingsprobleem met de smartphone van een werknemer voordoet. Zo kan hij ingrijpen bij diefstal of vermissing van het toestel, bijvoorbeeld door de inhoud op de telefoon te blokkeren of zelfs te vernietigen.

Managed mobility services binnen Vodafone One Business kunnen organisaties meer doen om hun CYOD-beleid handen en voeten te geven. Zo kunnen ze voor hun werknemers een interne webshop inrichten. In de shop staan de smartphones die de IT-beheerders ondersteunen. Aan de medewerker de keuze welk toestel en welk abonnement hij of zij neemt. Er zijn zelfs mogelijkheden om de dienstverlening uit te breiden met managed mobility services. Hierbij bieden de experts van Vodafone ondersteuning bij het installeren van Secure Device Management, het overzetten van contactlijsten en het correct installeren van zakelijke apps op de smartphones.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?