Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Zes technologieën die de zorg de 21e eeuw in sturen.

In de afgelopen twintig jaar zijn flinke stappen genomen in het verbeteren van de gezondheidszorg. Technologische vooruitgang wordt gezien als de grote drijfveer van de meeste van die verbeteringen.

Een grondig onderzoek laat zien hoe de verschillende digitale innovaties zorgen voor een democratisering van de medische zorg waarbij patiënten meer controle krijgen over hun gezondheidszorg. De enorme groei van onze communicatietechnologie maakt het bovendien mogelijk epidemische situaties makkelijker te bestrijden dan eeuwen geleden.

Hieronder volgen 6 technologische verbeteringen die de medische 21e eeuw gezicht gaan geven:

1. Robotchirurgie en Robotic check-ups

Chirurgische robotica is een van de nieuwe technologische ontwikkelingen die een revolutie in de gezondheidszorg teweegbrengen. Laparoscopische chirurgie verandert grote operaties met veel littekens en een meerdaags verblijf in het ziekenhuis in een kleine ingreep.

Een recent onderzoek van chirurgen aan het Children’s National Medical Center in Washington toont aan dat een autonome robot onder supervisie zacht weefsel operaties beter uitvoert dan een echte chirurg.

Robotic check-Ups is een andere vorm van technologische vooruitgang. Volgens een rapport van Michael MacRae hebben we nu door de FDA goedgekeurde robots met de mogelijkheid patiënten te checken in verschillende ziekenhuiskamers, de hallen te inspecteren en zelfs individuele charts en vitale functies bij te houden zonder menselijk contact. De robot is in feite een mobiele wagen met een two-way videoscherm en medische bewakingsapparatuur, intelligent geprogrammeerd zodat het kan manoeuvreren door een druk ziekenhuis.

2. Technology tegen verslavingen

Technologie verandert ook de manier waarop we met verslaving omgaan. Technology Assisted Care (TAC) omvat het gebruik van apparatuur om bepaalde aspecten van psychotherapie en gedragstherapie rechtstreeks aan patiënten te leveren via interactie met een webtoepassing.

Een aantal technologische interventies blijken zeer effectief bij de behandeling van Substance Use Disorders (SUD) te zijn. Een voorbeeld hiervan is het Therapeutic Education System (TES), een interactieve, web-based psychosociale interventie voor SUD’s. Een ander voorbeeld is “Project Quit“, een web-based programma om te stoppen met roken. Veel verslavingsklinieken in de VS maken gebruik van verslavingsbehandelingen gebaseerd op technologie om effectievere resultaten te behalen.

De systemen zijn simpelweg een replica van een therapieprogramma dat al effectief is bewezen door mensen, maar worden nu consistent op een handig tijdstip en plaats voor de patiënt uitgevoerd.

3. Het tijdperk van Patient-Centered Care (PCC)

Één van de belangrijkste conclusies van een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de John Hopkins Universiteit enkele jaren geleden is dat het combineren van Patient-Centered Care principes met technologische zorginformatie de algehele gezondheidszorg aanzienlijk ten goede komt.

Dit onderzoek was gepubliceerd in 2012 en sindsdien zijn er vele onderzoeken geschreven die deze conclusie onderschrijven. Een artikel gepubliceerd door Dr. Lawrence Rosen in 2013 vertelt over 3 manieren hoe IT PCC verbeterd. Één daarvan is de ontwikkeling van een patiëntenportaal die het nu mogelijk maakt dat patiënten hun gezondheid en demografische informatie bij kunnen werken, verzoeken tot afspraken kunnen maken, medicatie en  testresultaten ontvangen en kunnen communiceren via secure messaging.

Dit soort technologie heeft niet alleen de efficiëntie van de communicatie tussen dokter en patiënt verhoogd, het stelt artsen ook in staat om meer quality time door te brengen met de  patiënt.

4. inneembare sensoren en slimme pillen

Artsen hebben de meeste chronische cluster hoofdpijnen gekoppeld aan ganglion sphenopalatinum (SPG), een zenuwbundel gesitueerd achter de neus. Tot nu toe is er slechts een lange termijn behandeling beschikbaar. De nieuwe technologie stimuleert de SPG en biedt een omkeerbare en instelbare optie om de slopende pijn van clusterhoofdpijn te controleren.

De technologie die nu klinisch onderzocht wordt is ontwikkeld door Autonomic Technologies, Inc (ATI). Het ATI Neuro-stimulation systeem blokkeert SPG signalen bij de eerste tekenen van hoofdpijn. Er zijn twee onderdelen bij dit systeem. De permanente implantatie van een klein zenuwstimulerend apparaat met de naam ATI neurostimulator en een afstandsbediening. Het gehele systeem werkt door lage energie rechtstreeks te leveren naar het gebied van de SPG.

Naast Neuro-stimulatie en inname-monitoring-systemen wordt de ontwikkeling van cognitieve verbeteringsmedicatie ook een trend die de 21e eeuw van neurowetenschappen aankondigt. Door gebruik te maken van zowel de innovatieve technologieën als voorspellende kennis, ontwikkelen wetenschappers slimmere manieren om het soort medicijnen te maken, dat 20 jaar geleden onmogelijk was. Volgens een recent artikel van JonHa Revesencio zijn “smart drugs” zoals noopept en Adrafinil de geheimen achter veel van de huidige “Techmiljardairs”.

Deze medicijnen maken mensen niet fundamenteel slimmer, maar stimuleren de focus, het geheugen, de motivatie en het vermogen om problemen op te lossen. Hoeveel invloed deze medicijnen hebben op de gezondheidszorg en lifestyle is onderwerp van heftige discussie door academici.

5. Technologie voor de bestrijding van epidemieën

Technologie speelt een sleutelrol in het bestrijden van uitbraken van besmettelijke ziektes. Een mooi voorbeeld is de recente Ebola pandemie. Tijdens de uitbraak werd technologie ingezet voor vroege diagnose, snelle waarschuwingen en berichtgeving, training, real time monitoring en epidemiologisch toezicht.

Het gebruik van bijvoorbeeld een Touch-free infrarode thermometer en een virusdodende robot helpen ook voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dit soort technologie hielp real-time data-uitwisseling te verbeteren en verbeterde de samenwerking tussen wetenschappers op verschillende terreinen.

6. Gebruik van Laser Technologie

Het woord LASER staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Het gebruik van lasertechnieken in medische ingrepen is één van de technologische stappen in het veranderen van de gezondheidszorg. 

Een overzichtsartikel door wetenschappers uit Baylor College of Medicine in Houston toont dat er verschillende laserplatforms beschikbaar zijn voor medische toepassingen en het vertelt welke  laser voor welk probleem nodig is. Lasertechnologie is nu toepasbaar voor de behandeling van een reeks van medische problemen, van de behandeling van kanker tot  ontharing en teenschimmel.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen