Search
Close this search box.
Search

ZGV: eZorg slaat aan bij kinderen

Kinderen leven in een beeldcultuur en ziekenhuis Gelderse Vallei speelt daar met de website eZorg slim op in. Jonge patiënten hoeven zodoende niet meer per se ellenlange teksten te lezen en krijgen voorlichting op maat via afbeeldingen en video’s. Ook kunnen zij via de website een bericht sturen naar een arts of andere behandelaar, waardoor ze in feite altijd een directe lijn hebben met hun zorgverleners.

Met de website eZorg sluit Ziekenhuis Gelderse Vallei goed aan bij de belevingswereld van jonge patiëntjes. Kinderen lezen niet meer snel folders met veel tekst en ze zijn gewend om de juiste info op het juiste moment te krijgen. Gemiddeld genomen zijn ze met hun smartphone, apps en laptops al behoorlijk digiwijs: ze gebruiken Whatsapp, kijken video’s op You Tube en TikTok of zijn bezig op Instagram. Ziekenhuis Gelderse Vallei zorgt ervoor dat jonge patiënten op soortgelijke wijze actief kunnen zijn op de eZorg website waarop ze alle info over hun behandeling digitaal kunnen monitoren.

Video fijner dan lange tekst

Op e-Zorg vinden de kinderen én hun ouders info over een gezond eetgedrag bij diabetes of kunnen ze een slaapdagboek bijhouden. Maar het kan ook gaan over darmproblemen of overgewicht. Uitleg over de ziekte en behandeling gebeurt niet alleen met teksten maar ook met video’s en afbeeldingen. ‘Soms is het bekijken van een video gewoon fijner én leuker. Zeker voor kinderen. Met deze manier van informatievoorziening sluit Ziekenhuis Gelderse Vallei aan op de behoefte van hun jonge patiënten’, aldus het ziekenhuis.

Ouders kijken mee op eZorg

Kinderen en hun ouders kunnen ook op eenvoudige wijze een berichten via de website naar de zorgverleners sturen. Dat kan gaan om vragen over medicatie of over het verloop van het herstel. Op die manier is er voortdurend contact tussen patiënt en zorgprofessional. De kleine website eZorg staat op zichzelf en hoort bij een behandeling of onderzoek. Informatie die kinderen op een bepaald moment nodig hebben wordt op maat aangeboden, zodat ze altijd op het juiste moment weten wat er gaat gebeuren. De kinderen beantwoorden, geholpen door hun ouders, ook vragenlijsten via eZorg, waardoor zorgverleners steeds goed op de hoogte blijven van de situatie. Als kinderen nog echt jong zijn, is het belangrijk dat ouders meekijken in eZorg. De website bevat speciale ouderomgevingen met onder meer info over de behandeling en dagboeken.

Steeds meer online zorg kinderen

Meer en meer zorgorganisaties zetten in op de mogelijkheden die online zorg kan bieden zoals het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Een recent voorbeeld betreft het Ijsselland ziekenhuis dat vanaf begin 2022 online zorg aanbiedt voor kinderen en jongeren met astma. Het ziekenhuis heeft gekozen voor de online tool van Luchtbrug. Met de online zorg voor jonge astmapatiënten wil het IJsselland de astma controles verbeteren en waar mogelijk het aantal poliklinische bezoeken verminderen. Dat leidt niet alleen tot een betere zorg voor de patiënten, maar het zorgt ook voor een vermindering van de werkdruk voor het astmateam.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?