Beleidsregel Innovatie honoreert ‘Ziekenhuis op Wielen’

Het experiment Ziekenhuis op Wielen wordt voortgezet dankzij een beschikking in het kader van de Beleidsregel Innovatie. Het gaat om verpleegkundig specialisten die mensen thuis of in ieder geval heel dichtbij ondersteunen. Ziekenhuis op Wielen is een bijzondere vorm van anderhalvelijnszorg en volgens betrokkenen een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld minder mobiel zijn.

Het ´Ziekenhuis op wielen´ is een experiment van Allerzorg waarbij verpleegkundig specialisten bij mensen thuis kunnen komen. De innovatie is gestart voor mensen met huidaandoeningen zoals verdachte plekjes, jeuk en complexe wonden. De NZa heeft onder de Beleidsregel Innovatie een beschikking afgegeven voor het Ziekenhuis op Wielen.

Experimenteren met innovatieve zorgprestatie

De Beleidsregel Innovatie geeft zorgaanbieders en zorgverzekeraars de kans om maximaal drie jaar te experimenteren met een  innovatieve zorgprestatie. In dit geval dus het Ziekenhuis op Wielen.
Karin Timm, verpleegkundig specialist AGZ én directeur Kwaliteit en Veiligheid: “Ziekenhuis op Wielen zorgt ervoor dat de zorg persoonlijker, efficiënt en goedkoper wordt. De belasting voor patiënt, familie en mantelzorgers is bij deze vorm van anderhalvelijnszorg minimaal. De verpleegkundig specialist vormt hier een aanvulling in de eerste lijn op de zorg van de huisarts.”

Allerzorg & Ziekenhuis op Wielen

Zorgverzekeraar a.s.r. zag direct de meerwaarde van deze innovatie en schreef samen met Allerzorg de businesscase. Zilveren Kruis en ONVZ hebben zich inmiddels aangesloten bij het experiment en meerdere andere verzekeraars zijn van plan om aan te haken. In dit anderhalvelijnsexperiment wordt de Verpleegkundig Specialist (VS) als zelfstandig behandelaar in de eerste lijn ingezet. Julia Reh, zorginkoper ouderenzorg bij a.s.r.: “Substitutie van de tweede- naar de eerstelijn is één van de ontwikkelingen die zal bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de zorg.”

Ziekenhuiszorg thuisbrengen

In de praktijk zijn er steeds meer initiatieven om zorg buiten de muren van het ziekenhuis te brengen. Dat kan doordat zorgverleners, zoals bij het Ziekenhuis op Wielen, naar de patiënt toekomen. Maar het lukt ook door allerlei slimme apps en thuismonitoring. Het volgen van een hartrevalidatieprogramma kan bijvoorbeeld net zo goed thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden. Dat concludeert promovendus Rutger Brouwers (TU Eindhoven) op basis van een onderzoek naar telerevalidatie. Het is dan ook tijd om deze vorm van e-health op grote schaal in te voeren, vindt Brouwers.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?