Search
Close this search box.
Search

Ziekenhuischeck.nl biedt rapportcijfers voor ziekenhuizen

Ziekenhuischeck.nl biedt sinds kort de mogelijkheid om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. Op basis van feedback wordt vervolgens een rapportcijfer aan een ziekenhuis gegeven. Ziekenhuischeck.nl werd vorig jaar gelanceerd en is een initiatief van alle Nederlandse ziekenhuizen. De website wordt gecoördineerd door de NVZ en de NFU.

Op ziekenhuischeck.nl staat waar de operaties worden aangeboden of met welk gespecialiseerd ziekenhuis het eigen ziekenhuis samenwerkt. Een aantal operaties, zoals bij longkanker of prostaatkanker, worden namelijk niet in alle Nederlandse ziekenhuizen aangeboden.

Via de website is het nu ook mogelijk om rapportcijfers voor ziekenhuizen te zien. Het rapportcijfer geeft volgens de NVZ een algemene indruk van de ervaringen van patiënten, naasten, bezoekers en inwoners van de regio. Het aantal eerste afspraken, opnames en dagverpleging geeft een indruk van de grootte van het ziekenhuis. Het is ook mogelijk om rapportcijfers van verschillende ziekenhuizen te vergelijken.

16.000 patiënten ondervraagd

Het rapportcijfer komt tot stand op basis van landelijke onderzoek wordt uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy in opdracht van de NVZ. In dit onderzoek worden 16.000 (potentiële) patiënten gevraagd wat zij vinden van ziekenhuizen, die zij de afgelopen twee jaar ten minste één keer hebben bezocht. Voor het onderzoek is de volgende vraag gesteld: ‘Als u uw ziekenhuis met een algemeen rapportcijfer mag beoordelen, welk cijfer geeft u dan?’

“Deze nieuwe functie heeft een dubbele betekenis”, zegt NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst. “De patiënt kan direct zien waar hij de beste zorg zo dichtbij mogelijk kan krijgen terwijl ziekenhuizen ook onderling met elkaar kunnen vergelijken en kijken waar verbeterpunten liggen. Op basis daarvan kun je weer intern onderzoek gaan doen.”

‘Inzicht bieden in kwaliteitsinformatie ziekenhuizen’

De informatie op Ziekenhuischeck.nl is afkomstig uit de cijfers die worden aangeleverd aan de Inspectie voor Jeugd en Gezondheidszorg en Zorginstituut Nederland. Wijkt een uitkomst af van het landelijk gemiddelde dan geeft het ziekenhuis hierop een toelichting. De cijfers op Ziekenhuischeck zijn verzameld door Dutch Hospital Data (DHD). De website zelf is in beheer bij de NVZ. Alle ziekenhuizen zijn betrokken bij het actueel houden van deze site.

Ziekenhuischeck.nl is een initiatief van alle Nederlandse ziekenhuizen en wordt gecoördineerd door de NVZ en de NFU. Er staat informatie op over 19 veelvoorkomende of planbare behandelingen en 8 algemene kwaliteitsonderwerpen. Het doel van de website is patiënten en familieleden inzicht te geven in kwaliteitsinformatie van ziekenhuizen. De site is oktober 2018 online gegaan, en is inmiddels ruim 80.000 keer bezocht.

Nieuwe website NVZ

De NVZ lanceerde onlangs zijn vernieuwde website met enkele verbeteringen. Zo kunnen bezoekers met de nieuwe functie ‘Leeslijst’ relevante berichten als favoriet opslaan binnen de site, en snel terugvinden in hun Leeslijst. Ook is er een  link met relevante Kennisnetgroepen voor het delen van gedetailleerde informatie.

Verder kan informatie nu op twee manieren worden gezocht. Er kan informatie worden gefilterd op thema, project/programma/campagne (= initiatief) en/of artikelsoort, of men kan de zoekbalk gebruiken en daarna eventueel de resultaten nog verder filteren. 

Van Der Horst: “De NVZ richt zich steeds meer op relevante informatievoorziening naar zijn klanten toe en kijkt niet alleen maar meer vanuit de bestuurder. Met de juiste informatie kunnen patiënten zich veel beter voorbereiden. Dat heeft als voordeel dat behandelaars tijd kunnen besparen.”

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?