Ziekenhuizen met ChipSoft-EPD en patiëntportaal klaar voor VIPP A2

25 juni 2019
Laptop-opzoeken
Databeschikbaarheid
Nieuws

Ziekenhuizen met het patiëntenportaal van ChipSoft en diens elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX zijn technisch klaar om de gestelde VIPP-doelen te behalen. Het gaat om het VIPP-deel 'Patiënt en Informatie'. Dit blijkt uit een statusrapportage die dit voorjaar door onafhankelijke partijen is uitgevoerd. ChipSoft heeft het nieuws op vrijdag 21 juni bekend gemaakt.

Om de voortgang in kaart te brengen van de benodigde software om ChipSoft-gebruikers te laten slagen voor de VIPP A2-module, is in overeenstemming met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) besloten de genoemde statusrapportage uit te voeren. Afgelopen april en mei is HiX en de gestructureerde download vanuit het patiëntenportaal van ChipSoft uitgebreid doorgelicht door derde partijen.

In de statusrapportage is vermeld dat ChipSoft in staat is te voldoen aan de eisen van VIPP-module A2: 'Iedere zorginstelling heeft op 31 december 2019 een beveiligd patiëntenportaal en/of een link naar een Persoonlijke Gezondheidsomgeving waarin de zorginstelling gestandaardiseerd medische gegevens voor de patiënt kan uploaden.'

Eerste ziekenhuizen halen VIPP A2

Enkele ziekenhuizen hebben de afgelopen maand al laten weten dat zij succesvol een audit gafgerond hebben voor deze module. Daaronder SJG Weert, het Albert Schweitzer en Amphia ziekenhuis. Het gaat hier deels (SJG, ASz) om ziekenhuizen die gebruik maken van ChipSoft A2.

Het halen van de VIPP-doelen gaat overigens om veel meer dan techniek, aldus een bericht op de VIPP-website: het vraagt een gedragsverandering van zorgverleners en patiënten. Een online patiëntomgeving heeft pas zin als het gebruikt wordt en daar hebben zowel ziekenhuismedewerkers en patiënten een rol in.

Ontsluiten EPD volgens MedMij-wijze

EPD-leverancier ChipSoft en de Reinier Haga Groep hebben januari van dit jaar in een praktijktest van het landelijke testprogramma PROVES van MedMij aangetoond dat gegevens ontsluiten van een ziekenhuis naar een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) werkt zoals het MedMij-programma het beschrijft.

Dit was volgens de betrokken partijen een belangrijke stap op weg naar landelijke gegevensuitwisseling op de MedMij-manier. Bij de ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep in Zuid-Holland werd voor het eerst beproefd of gegevens ook echt via een PGO veilig opgehaald kunnen worden uit een echt ziekenhuis. Bij de test werd overigens gewerkt met testdata en niet met echte patiëntengegevens. ChipSoft gaf aan dat het samen met klanten de resultaten uit de proef wilde gaan implementeren