Search
Close this search box.
Search

Ziekenhuizen Rijnmond delen gegevens via DVDexit

Ziekenhuizen in de regio Rijnmond kunnen voortaan radiologische gegevens digitaal delen via een speciaal daarvoor opgezet portaal van samenwerkingsverband Twiin. Het Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Beatrixziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Albert Schweitzer Ziekenhuis wisselden voorheen dit soort gegevens soms nog via een dvd uit, die per post verstuurd of met de betrokken patiënt meegegeven werd.

Het digitaliseren van de beeldenuitwisseling is niet alleen een stuk sneller, maar ook veiliger. Zeker bij spoedgevallen kan het van levensbelang zijn dat de beelden eerder in het ontvangende ziekenhuis zijn dan de patiënt. Dat levert een belangrijke tijdwinst op. Maar ook in de aanloop naar een gepland consult is het prettig als de zorgverlener de beelden vooraf al heeft kunnen bekijken. Dit is nu mogelijk doordat de ziekenhuizen in de regio Rijnmond onder regie van RijnmondNet de samenwerking hebben opgezocht en zijn aangesloten op het programma DVDexit.

DVDexit onderdeel Twiin

DVDexit is een landelijk initiatief vanuit het programma Twiin van VZVZ. Dit programma draagt bij aan het landelijk uitwisselen van patiëntgegevens en de bijbehorende afspraken. Alle ziekenhuizen in de regio hebben dit project gezamenlijk gerealiseerd met RijnmondNet als coördinator. Het digitaal delen van radiologische gegevens is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de ziekenhuizen, vindt Peter Langenbach, voorzitter ICT-adviesraad van de Samenwerkende Rijnmondse Ziekenhuizen. “Weer een mooie stap verder in gegevensuitwisseling in de regio.”

Binnen de regio Rijnmond lopen op dit moment meer projecten voor het digitaliseren van de regionale informatie-uitwisseling, zoals Zorgplatform, XDS, en projecten via subsidieregelingen Inzicht en BabyConnect. Het uitbannen van de dvd past in de ontwikkeling die de regio heeft ingezet op weg naar een volledig digitaal zorgproces. De ziekenhuizen in de regio Rijnmond hadden zich in juni 2020 al bij het Twiin-initiatief aangesloten.

Steeds meer digitaal uitwisselen

Steeds meer ziekenhuizen kunnen (radiologische) beelden al digitaal uitwisselen. In december 2020 lieten Noord-Hollandse ziekenhuizen weten voortaan digitaal beelden uit te wisselen op basis van het Twiin-afsprakenstelsel. Het ging destijds om het Amsterdam UMC, het BovenIJ Ziekenhuis, Amstelland Ziekenhuis en Noordwest Ziekenhuisgroep. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, OLVG en Flevoziekenhuis zouden op korte termijn aansluiten. In januari begon ook het Nijmeegse CWZ met beelduitwisseling op basis van Twiin.

Het Twiin-initiatief om sneller en gestandaardiseerd gegevens tussen zorgaanbieders uit te wisselen, kwam afgelopen april in het kader van DVDexit met het Twiin-portaal voor het landelijk uitwisselen van radiologische beelden en verslagen. Sindsdien hebben vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen laten weten zich bij het initiatief aan te sluiten.

Snelle, veilige patiëntenzorg

Zorgverleners kunnen door het aanhaken bij DVDexit direct de externe medische beelden en beeldverslagen van patiënten inzien wanneer zij behandeld worden in een ander ziekenhuis. Patiënten worden voor een specifieke behandeling regelmatig verwezen naar een ander ziekenhuis. Digitale beelduitwisseling draagt bij aan snelle en veilige patiëntenzorg.

Meer weten over Twiin en DVDexit? Lees deze artikelen op ICT&health: LUMC live met Twiin beelduitwisseling, op weg naar beeldbeschikbaarheid & Oproep aan UMC’s om bij Twiin-portaal aan te sluiten.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?