Search
Close this search box.
Search

Ziekenhuizen wisselen patiëntdata uit tussen EPD HiX en Epic

Tjongerschans en Medisch Centrum Leeuwarden wisselen bij patiëntverwijzingen voortaan de relevante behandelgegevens digitaal met elkaar uit. Het is volgens beide Friese ziekenhuizen de eerste keer dat zorginstellingen met verschillende elektronische patiëntendossiers (EPD) - HiX van Chipsoft en het Amerikaanse Epic - op deze manier transmurale zorg met elkaar afstemmen. De nieuwe werkwijze is sinds 1 oktober 2021 in gebruik als pilot en voldoet volgens de deelnemers ruimschoots aan de verwachtingen.

“Deze nieuwe vorm van gegevensuitwisseling opent deuren die tot voor kort gesloten waren of op een kier stonden”, stelt Wiebrand Hoeksma, hoofd ICT van Tjongerschans. “Het is nu technisch mogelijk om bij alle patiëntverwijzingen tussen zorginstellingen de relevante informatie direct met de patiënt mee te laten reizen, ongeacht het EPD dat de zorginstellingen gebruiken.”

Uitwisseling tussen EPD HiX, Epic

Zo beschikken alle zorgprofessionals om de patiënt heen altijd over actuele informatie, volgens Hoeksma heel belangrijk om de patiënt veilige zorg te kunnen bieden. Verder stelt de gegevensuitwisseling tussen EPD’s HiX en Epic de ziekenhuizen en andere zorginstellingen in staat om de samenwerking met hun zorgpartners – regionaal én landelijk – te intensiveren.

Basis voor de vernieuwde digitale gegevensuitwisseling tussen de EPD’s is de dienst Zorgplatform van ChipSoft. Samen met het systeem Care Everywhere van EPIC, biedt Zorgplatform zorginstellingen de mogelijkheid om, ongeacht het EPD dat zij gebruiken, gestandaardiseerde medische informatie met elkaar te delen.

Goed voor patiëntveiligheid

Tjongerschans en MCL zetten de nieuwe oplossing momenteel voor transmurale verwijzingen in voor vaststaande zorgtrajecten rondom de (vaat-)chirurgie. Waar bijvoorbeeld Tjongerschans de diagnostiek verzorgt, worden in MCL de opvolging en de controles uitgevoerd. De zorgverleners van beide ziekenhuizen beschikken daarbij op ieder moment over alle relevante informatie. Goed voor de patiëntveiligheid, meent Alexander te Slaa, vaatchirurg in MCL en Tjongerschans. Bij vaatchirurgie vond sinds oktober 2021 de pilot plaats.

“‘Als ik een patiënt ontvang uit een ander ziekenhuis, heb ik alle actuele gegevens nodig. Hoe sneller hoe beter. Dat ik die informatie nu meteen voor me heb als de patiënt binnenkomt, helpt mij enorm. Niet alleen ben ik daardoor meteen goed geïnformeerd, ik kan mijn behandeling vaak ook éérder beginnen. Dat is kostbare tijdwinst.”

Regionale samenwerking

De digitale ondersteuning van verplaatste zorg tussen zorginstellingen met verschillende EPD’s is een belangrijke stap in de regionale samenwerking. Waar samenwerkende ziekenhuizen in de regio Zuid-Holland Zuid met het EPD HiX (zoals in 2018-2019 de ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep) dit al langer inzetten, is het nu ook mogelijk om deze oplossing in te zetten tussen zorginstellingen met uiteenlopende EPD’s.

Ingrid van der Hoek, Directeur Customer Relations ChipSoft, onderstreept dat de ontwikkelingen op het gebied van gegevensuitwisseling aansluiten op het beleid van VWS en de verschillende stimulerende programma’s om beschikbaarheid van patiëntgegevens en transmurale samenwerking tussen zorginstellingen verder te motiveren en de kwaliteit van zorg voor patiënten te vergroten.

Informatieberaad: weg met fax

Het Informatieberaad Zorg toont zich tevreden over de ontwikkeling. Het niet kunnen uitwisselen van digitale gegevens is een groot probleem in de zorg. Elektronische gegevensuitwisseling is een van de kernpunten waar het Informatieberaad Zorg zich op focust. Juiste gegevens op de juiste plek kan levens redden. De zorg is echter een van de weinige sectoren waar de faxmachine nog een prominente plek heeft voor bijvoorbeeld transmurale zorg (zorg waarbij meerdere instellingen betrokken zijn).

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?