Search
Close this search box.
Search

Zijn nacontroles longkanker met PET-CT-scans effectiever?

Longkanker keert na een behandeling terug bij een aanzienlijk deel van de patiënten. Onderzoekers van Radboudumc en Amsterdam UMC ontvangen 2,5 miljoen subsidie om te onderzoeken of teruggekeerde longkanker niet sneller opgespoord kan worden door tijdens de nacontroles PET/CT-scans in te zetten. Aan de studie van het Radboudumc en Amsterdam UMC doen nog 24 andere ziekenhuizen in Nederland mee.

In Nederland krijgen jaarlijks 14.000 mensen de diagnose longkanker. Bij ongeveer de helft van hen is de kanker dan al uitgezaaid. Wereldwijd eist deze vorm van kanker elk jaar 1,8 miljoen levens. Vroegere diagnoses kunnen de kwaliteit van leven en overlevingskansen verbeteren. Na de behandeling is het óók zaak om de vinger aan de pols te houden. Nacontroles zijn daarbij belangrijk, maar in de praktijk worden uitzaaiingen nog vaak gemist. Een team van onderzoekers van Radboudumc en Amsterdam UMC gaat nu onderzoeken of de inzet van PET-CT-scans de resultaten van de nacontroles kunnen verbeteren.

ZN en ZonMW

De subsidie voor dit gehonoreerde onderzoek komt van Zorginstituut Nederland en ZonMw. Het doel van het onderzoek is het, tijdens nacontroles, eerder ontdekken van eventuele uitzaaiingen van behandelde longkanker. In Nederland bestaan de nacontroles van longkankerpatiënten uit CT-scans van de longen. Een CT-scan kan alleen uitzaaiingen in de borstkas aantonen, terwijl het risico op uitzaaiingen elders in het lichaam groter is. Hierdoor worden de uitzaaiingen vaak pas relatief laat ontdekt, waardoor het aantal behandelopties afneemt. Tijdens het onderzoek wordt bekeken of de inzet van PET/CT-scans bij de nacontroles betere resultaten geven dan een CT-scan alleen. Een PET/CT-scanner is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan in één apparaat. Een CT-scanner geeft via röntgenstraling informatie over de structuur van weefsels. Een PET-scan brengt juist de stofwisseling van weefsels in beeld.

PET-CT-scans

Een team onder leiding van Iris Walraven (klinisch epidemioloog) van het Radboudumc en Annemarie Becker (longarts) van Amsterdam UMC gaat dit onderzoeken. ‘Mogelijk leidt dit tot snellere vervolgbehandeling, betere vooruitzichten en een langere overleving’, vertelt Iris Walraven, hoofdonderzoeker van het Radboudumc. Annemarie Becker vult aan: ‘De laatste jaren zijn de behandelmogelijkheden voor patiënten met een beperkt aantal uitzaaiingen flink verbeterd, bijvoorbeeld dankzij heel gerichte bestraling van uitzaaiingen, immuuntherapie of een operatie. Dit vergroot de kans op langdurige overleving met een goede kwaliteit van leven. Maar daarvoor moet een arts de uitzaaiingen wel vinden. We zijn blij met deze subsidie om te onderzoeken of dit met behulp van een PET-CT scan effectiever kan.’

Met de toegekende subsidie worden onderzoekskosten én de zorgkosten van de behandeling gedurende het onderzoek betaald. Het op deze manier scannen wordt namelijk niet vergoed door de basisverzekering. Na het onderzoek zal het Zorginstituut op basis van de wetenschappelijke analyses meteen een beslissing nemen of de behandeling werkt. Als dit zo blijkt te zijn, wordt deze nieuwe aanpak in de toekomst ook vergoed door de basisverzekering.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?