Search
Close this search box.
Search

ZMC ook gestart met corona thuismonitoring app

Het Zaans Medisch Centrum is het volgende ziekenhuis waar herstellende coronapatiënten dankzij een thuismonitoring app het ziekenhuis eerder kunnen verlaten. Het Zaandamse ziekenhuis werkt hiervoor samen met e-health aanbieder Luscii. Met de app worden patiënten ondersteund die door COVID-19 nog lichamelijke, mentale of cognitieve klachten houden. Tweemaal per dag geven ze via de app een aantal gegevens over hun lichamelijke situatie door.

De app werd enkele weken geleden voor het eerst in de praktijk gebruikt door het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en onlangs startte ook het Isala hiermee. De app werd ontwikkeld door e-health aanbieder Luscii in samenwerking met het CWZ. Het Zaans Medisch Centrum monitort inmiddels ook al meerdere herstellende coronapatiënten met behulp van de app.

Patiënten die deze app gebruiken kunnen het ziekenhuis daardoor enkele dagen eerder verlaten om thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving, verder te herstellen. Voor het ziekenhuis betekent dit dat bedden eerder vrijkomen. Zeker in deze tijd, met de oplopende corona-opnames, een bittere noodzaak.

Corona thuismonitoring

Het ZMC zet de corona thuismonitoring app met name in voor coronapatiënten die nog last hebben van ademhalingsklachten, zoals kortademigheid en/of een te laag zuurstofgehalte in het bloed. Die patiënten krijgen behalve de app ook een saturatiemeter. Daarmee kunnen zij zelf het zuurstofgehalte van hun bloed meten. Die gegevens, samen met andere informatie over hun gezondheidstoestand, worden via de app twee maal per dag naar het ziekenhuis gestuurd. Indien nodig kunnen zij zichzelf extra zuurstof toedienen.

Het ziekenhuis houdt de meetgegevens van de patiënten goed in de gaten. “We bekijken dagelijks de ingevoerde waarden en bellen minimaal twee keer per week met de patiënt. Als de saturatie verslechtert of de klachten nemen toe, dan zien wij dit snel en nemen contact op met de patiënt. Dat werkt heel goed en ook de patiënten vinden de thuismonitoring prettig”, aldus Linda Brandjes, verpleegkundig specialist in het ZMC.

Niet voor alle COVID-19 patiënten

Toch komen niet alle patiënten in aanmerking voor thuismonitoring. Zij die nog extra zuurstof nodig hebben, komen pas in aanmerking voor thuismonitoring als zij minder dan drie liter extra zuurstof per dag nodig hebben. Uiteraard moeten patiënten ook digitaal vaardig genoeg zijn om met de app en thuismonitoring overweg te kunnen.

Voor de patiënten die in aanmerking komen om eerder naar huis te mogen en daar verder te herstellen is geen medische noodzaak meer om in het ziekenhuis te liggen. Zij kunnen, als ze in het ziekenhuis de zuurstof toediening al deels hebben afgebouwd, gemiddeld drie tot vier dagen eerder naar huis.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?