Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

ZonMW start projecten voor inzicht in nut digitale innovatie jongerenzorg

In de loop van het eerste half jaar van 2017 starten negen projecten waarin onderzoek gedaan wordt naar welke digitale innovaties daadwerkelijk een verbetering in de zorg in het jeugddomein realiseren. Dat schrijft ZonMW, dat gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert met diverse subsidies.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De projecten waar het nu om gaat, zijn gericht op het (door)ontwikkelen en toetsen van digitale innovaties voor het jeugddomein en het inzichtelijk maken van de kansen en belemmeringen voor het implementeren van deze digitale innovaties, waaronder een project gericht op preventief gezondheidsonderzoek 5- en 10 jaar, een e-healthprogramma voor depressie en de ontwikkeling van interactieve tools om meer inzicht te geven in behandelresultaten.

Zicht op verbeterpotentieël innovaties

De ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie kunnen volgens ZonMW veel verbeteringen mogelijk maken in de hulp aan kinderen en jeugdigen. Er is echter meer zicht nodig op welke digitale innovaties daadwerkelijk een verbetering in de zorg van het jeugddomein realiseren. Het effectief gebruik van digitale innovaties in de praktijk kan dan worden vergroot en de kwaliteit van zorg in het jeugddomein worden verbeterd.

De negen projecten zijn onderdeel van het programma Effectief werken in de jeugdzorg:

  1. Doorontwikkeling van het 360°CHILDoc tot een digitaal beschikbaar kind-profiel met evaluatie van de bijdrage aan het succes van hulp binnen de zorg voor Jeugd en implementatieonderzoek.
  2. Feedbacksysteem voor de Lerende Databank Jeugd.
  3. Het vroegtijdig signaleren van stress middels biofeedback om incidenten in residentiële jeugdzorg terug te dringen.
  4. Digitale tool Zelfredzaamheidsschaal voor Jeugdigen (Digi ZRJ).
  5. Digitale GIZ; een methodiek voor het Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften.
  6. Jij en je gezondheid, doorontwikkeling van een bestaande digitale innovatie voor de jeugdgezondheidszorg gericht op het preventief gezondheidsonderzoek 5- en 10 jaar.
  7. Doepressie blended; innovatief e-mental health programma voor klinisch depressieve adolescenten op maat!
  8. "I need to Know". Ontwikkeling van een interactieve tool voor jongeren om meer zicht te krijgen op behandelresultaat.
  9. Consultatiebureau van de toekomst: de ontwikkeling en evaluatie van ‘blended care’ in de jeugdgezondheidszorg.

Effectief werken in jeugdsector

Het initiatief van ZonMW valt onder het programma Effectief werken in de jeugdsector. Dit programma heeft als missie: het vergroten, bundelen en uitdragen van kennis over het bevorderen van de psychosociale ontwikkeling van kinderen en jeugdigen die bruikbaar is voor de sectoren jeugdgezondheidszorg, lokaal preventief jeugdbeleid en/of cliënten op het snijvlak van jeugdzorg/jeugd-ggz/jeugd-lvb.

De kennis die het programma oplevert ondersteunt de kwaliteit van de zorg voor jeugd. Het programma kent vier programmalijnen: Kind & gezin; Beroepsbeoefenaren; Hulpmiddelen; Organisaties.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen