ZonMW start projecten voor inzicht in nut digitale innovatie jongerenzorg

In de loop van het eerste half jaar van 2017 starten negen projecten waarin onderzoek gedaan wordt naar welke digitale innovaties daadwerkelijk een verbetering in de zorg in het jeugddomein realiseren. Dat schrijft ZonMW, dat gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert met diverse subsidies.

De projecten waar het nu om gaat, zijn gericht op het (door)ontwikkelen en toetsen van digitale innovaties voor het jeugddomein en het inzichtelijk maken van de kansen en belemmeringen voor het implementeren van deze digitale innovaties, waaronder een project gericht op preventief gezondheidsonderzoek 5- en 10 jaar, een e-healthprogramma voor depressie en de ontwikkeling van interactieve tools om meer inzicht te geven in behandelresultaten.

Zicht op verbeterpotentieël innovaties

De ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie kunnen volgens ZonMW veel verbeteringen mogelijk maken in de hulp aan kinderen en jeugdigen. Er is echter meer zicht nodig op welke digitale innovaties daadwerkelijk een verbetering in de zorg van het jeugddomein realiseren. Het effectief gebruik van digitale innovaties in de praktijk kan dan worden vergroot en de kwaliteit van zorg in het jeugddomein worden verbeterd.

De negen projecten zijn onderdeel van het programma Effectief werken in de jeugdzorg:

  1. Doorontwikkeling van het 360°CHILDoc tot een digitaal beschikbaar kind-profiel met evaluatie van de bijdrage aan het succes van hulp binnen de zorg voor Jeugd en implementatieonderzoek.
  2. Feedbacksysteem voor de Lerende Databank Jeugd.
  3. Het vroegtijdig signaleren van stress middels biofeedback om incidenten in residentiële jeugdzorg terug te dringen.
  4. Digitale tool Zelfredzaamheidsschaal voor Jeugdigen (Digi ZRJ).
  5. Digitale GIZ; een methodiek voor het Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften.
  6. Jij en je gezondheid, doorontwikkeling van een bestaande digitale innovatie voor de jeugdgezondheidszorg gericht op het preventief gezondheidsonderzoek 5- en 10 jaar.
  7. Doepressie blended; innovatief e-mental health programma voor klinisch depressieve adolescenten op maat!
  8. "I need to Know". Ontwikkeling van een interactieve tool voor jongeren om meer zicht te krijgen op behandelresultaat.
  9. Consultatiebureau van de toekomst: de ontwikkeling en evaluatie van ‘blended care’ in de jeugdgezondheidszorg.

Effectief werken in jeugdsector

Het initiatief van ZonMW valt onder het programma Effectief werken in de jeugdsector. Dit programma heeft als missie: het vergroten, bundelen en uitdragen van kennis over het bevorderen van de psychosociale ontwikkeling van kinderen en jeugdigen die bruikbaar is voor de sectoren jeugdgezondheidszorg, lokaal preventief jeugdbeleid en/of cliënten op het snijvlak van jeugdzorg/jeugd-ggz/jeugd-lvb.

De kennis die het programma oplevert ondersteunt de kwaliteit van de zorg voor jeugd. Het programma kent vier programmalijnen: Kind & gezin; Beroepsbeoefenaren; Hulpmiddelen; Organisaties.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?