Search
Close this search box.
Search

Zorg en welzijn goed voor een derde datalekken in 2017

Zoals elk kwartaal sinds de invoering van de Meldplicht datalekken, staat de sector zorg en welzijn ook in heel 2017 met stip bovenaan de ranglijst. Van de 10.007 datalekken die in het vorige jaar gemeld zijn door organisaties, was 31 procent (3.105 meldingen) afkomstig uit zorg en welzijn.

De meest recente bekend geworden datalekken in zorg en welzijn vond plaats in het Erasmus Medisch Centrum. Bij het versturen van een nieuwsbrief door het Erasmus Medisch Centrum zijn per ongeluk e-mailadressen gelekt van met HIV besmette kinderen, zo meldde RTL Nieuws eerder in maart. Ook in maart maakte het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis bekend dat in december 2017 een onbeveiligde externe harde schijf is gestolen met gegevens van patiënten.

Het totaal aantal meldingen is in 2017 met ruim 70 procent  toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor, van 5.849 naar 10.009. De meeste datalekken vonden behalve bij zorg en welzijn plaats bij openbaar bestuur en financiële dienstverlening. Ook in 2016 kwamen de meeste meldingen uit deze drie sectoren.

Zorgen over datalekken

AP-Voorzitter Aleid Wolfsen stelt dat de flinke toename van het aantal gemelde datalekken er enerzijds op wijst dat de bekendheid van de meldplicht toeneemt. “Anderzijds baart het ons zorgen dat de beveiliging nog vaak niet op orde is.” De toezichthouder benadrukt wel dat de hoeveelheid lekken niets zegt over de impact ervan.

Bij bijna de helft van de datalekken (47%) die in 2017 zijn gemeld, gaat het om persoonsgegevens die aan een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. Meldingen van kwijtgeraakte persoonsgegevens door  bijvoorbeeld een verloren of gestolen laptop, usb-stick of tas met dossiers vormen 15% van het totale aantal gemelde datalekken. Het gaat in de meeste gevallen om NAW-gegevens, geslacht, geboortedatum en BSN.

De AP startte vorig jaar circa 635 onderzoeken naar beveiliging en mogelijke datalekken. Hieronder vielen ook onderzoeken naar mogelijke datalekken bij organisaties die dit níet hebben gemeld bij de AP. Het komende jaar gaat de AP daar meer aandacht aan besteden. Over het algemeen leidden de onderzoeken tot een waarschuwing en beëindiging van de overtreding. Een deel van de onderzoeken loopt nog.

AVG: strengere meldplicht

Vanaf 25 mei 2018 geldt in de Europese Unie de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De meldplicht datalekken blijft onder de AVG grotendeels hetzelfde. De AVG stelt wel strengere eisen aan de registratie van datalekken. Een organisatie moet voortaan alle datalekken documenteren en niet meer alleen de gemelde datalekken. Daarnaast zijn de boetes vanaf 25 mei hoger (tot 4% van de jaaromzet). Vanaf 25 mei 2018 krijgen alle EU-landen te maken met de meldplicht datalekken. Nederland heeft al sinds 1 januari 2016 de meldplicht datalekken ingevoerd.

Meer over wat de AVG  wel en vooral niet voor de zorg betekend leest u in de aankomende editie ICT&health. Deze verschijnt op 17 april.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?