Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Zorg on de mand: Amsterdam komt met wereldprimeur in de zorg

Vijf bedrijven uit Amsterdam ontwikkelden de zorgknop, waarmee ouderen on demand mantelzorg kunnen bestellen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Vijf innovatieve bedrijven uit Amsterdam (Mantelaar, Tooost, Vandejong, M2Mobi en TaxiID) ontwikkelden de zogenaamde zorgknop: een systeem waarmee ouderen on demand zorg kunnen bestellen.

Ouderen bepalen zelf wanneer ze zorg krijgen en waarvoor ze die inzetten. Met één druk op de knop staat er binnen een half uur een geneeskundestudent van Mantelaar voor de deur, klaar om aan de slag te gaan.

Ondersteuning voor mantelzorgers
Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Vanwege bezuinigingen in de zorg, maar ook omdat het gewoon prettiger is om in je eigen huis te blijven wonen. Voor zorg en ondersteuning rekenen ouderen vaak op familie, vrienden en buren. Maar die kunnen niet altijd paraat staan, omdat ze bijvoorbeeld overdag werken, niet in de buurt wonen of soms met vakantie zijn. Zorgnetwerk Mantelaar, on demand-software bedrijven Tooost en TaxiID, mobile agency M2Mobi en creatief bureau Vandejong bedachten een oplossing die uniek is in de wereld: zorg on demand.

Zo werkt de zorgknop
De zorgknop werkt heel eenvoudig. Titiaan Zwart van Mantelaar legt het uit: "Stel, mevrouw De Vries stapt uit haar bed en loopt naar de keuken. Wanneer ze het licht aandoet blijft het donker, waardoor ze haar knie stoot aan de tafel. Ze drukt op de zorgknop en binnen een half uur staat er een student op haar stoep die haar komt helpen. En die meteen de lamp in de keuken even vervangt."

Kwaliteitszorg door studenten
De zorgknop werkt met geneeskundestudenten. Zwart: "Zij weten wat het betekent om zorgzaam te zijn en zien het bovendien meteen wanneer een situatie om meer medische hulp vraagt." Alle studenten worden uitgebreid gescreend en opgeleid door Mantelaar. Ze kunnen ouderen op verschillende manieren helpen. Met een toiletbezoek bijvoorbeeld. Maar ook met boodschappen doen, een e-mail versturen, koken of steunkousen aantrekken.

Ouderen gezocht voor pilot in Amsterdam
Op dit moment wordt de zorgknop in een pilot in Amsterdam getest. Er is nog plek voor thuiswonende ouderen die ondersteuning nodig hebben. Vrienden en familie kunnen contact opnemen met Mantelaar via 020 205 09 49. De test loopt tot zomer 2014

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen