Search
Close this search box.
Search

Zorg on de mand: Amsterdam komt met wereldprimeur in de zorg

Vijf bedrijven uit Amsterdam ontwikkelden de zorgknop, waarmee ouderen on demand mantelzorg kunnen bestellen.

Vijf innovatieve bedrijven uit Amsterdam (Mantelaar, Tooost, Vandejong, M2Mobi en TaxiID) ontwikkelden de zogenaamde zorgknop: een systeem waarmee ouderen on demand zorg kunnen bestellen.

Ouderen bepalen zelf wanneer ze zorg krijgen en waarvoor ze die inzetten. Met één druk op de knop staat er binnen een half uur een geneeskundestudent van Mantelaar voor de deur, klaar om aan de slag te gaan.

Ondersteuning voor mantelzorgers
Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Vanwege bezuinigingen in de zorg, maar ook omdat het gewoon prettiger is om in je eigen huis te blijven wonen. Voor zorg en ondersteuning rekenen ouderen vaak op familie, vrienden en buren. Maar die kunnen niet altijd paraat staan, omdat ze bijvoorbeeld overdag werken, niet in de buurt wonen of soms met vakantie zijn. Zorgnetwerk Mantelaar, on demand-software bedrijven Tooost en TaxiID, mobile agency M2Mobi en creatief bureau Vandejong bedachten een oplossing die uniek is in de wereld: zorg on demand.

Zo werkt de zorgknop
De zorgknop werkt heel eenvoudig. Titiaan Zwart van Mantelaar legt het uit: "Stel, mevrouw De Vries stapt uit haar bed en loopt naar de keuken. Wanneer ze het licht aandoet blijft het donker, waardoor ze haar knie stoot aan de tafel. Ze drukt op de zorgknop en binnen een half uur staat er een student op haar stoep die haar komt helpen. En die meteen de lamp in de keuken even vervangt."

Kwaliteitszorg door studenten
De zorgknop werkt met geneeskundestudenten. Zwart: "Zij weten wat het betekent om zorgzaam te zijn en zien het bovendien meteen wanneer een situatie om meer medische hulp vraagt." Alle studenten worden uitgebreid gescreend en opgeleid door Mantelaar. Ze kunnen ouderen op verschillende manieren helpen. Met een toiletbezoek bijvoorbeeld. Maar ook met boodschappen doen, een e-mail versturen, koken of steunkousen aantrekken.

Ouderen gezocht voor pilot in Amsterdam
Op dit moment wordt de zorgknop in een pilot in Amsterdam getest. Er is nog plek voor thuiswonende ouderen die ondersteuning nodig hebben. Vrienden en familie kunnen contact opnemen met Mantelaar via 020 205 09 49. De test loopt tot zomer 2014

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?