Search
Close this search box.
Search

Zorg op de kaart geeft inzicht in zorgaanbod in de regio

Het ministerie van VWS en TNO ontwikkelden op basis van brondata van het Kadaster de applicatie ‘Zorg op de Kaart’. Dat moet lokale bestuurder helpen inzicht te krijgen in het zorgaanbod in de regio.

Lokale bestuurders zijn verantwoordelijk geworden voor het zorgaanbod in de regio. Het landschap in de zorg is veranderd. Voorheen speelde de overheid een grote rol in de planning van het zorgaanbod. Deze taak ligt nu bij de zorgkantoren, de gemeenten en de lokale democratie. Voor gemeenten een nieuw terrein, want zij moeten nu op lokaal niveau de zorg inkopen.

VWS, TNO en Kadaster

Victor Lapré, senior beleidsmedewerker van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kreeg de opdracht om samen met TNO een model te ontwikkelen om regionale partijen (gemeenten, corporaties, zorginstellingen) van informatie te voorzien. Landré zocht voor zijn opdracht ook gegevens van alle woningen in Nederland: huur, koop en andere gegevens over zorgvastgoed. Die brondata vond hij bij het Kadaster.

In 2014 startte het Kadaster al met een verkenning: hoe kunnen Kadastergegevens bijdragen aan het oplossen van problematiek in de zorg? Het uiteindelijke resultaat van de samenwerking werd: ‘Zorg op de kaart’, een webapplicatie ontwikkeld door TNO.

Applicatie ‘Zorg op de Kaart’

De applicatie geeft informatie over vragen als:

  • Wat is het potentieel aan geschikte woningvoorraad voor ouderen? Is het aanpasbaar voor bijvoorbeeld rollators of een traplift? Is er een lift? Wat zijn de aanpassingskosten?
  • Waar staat het zorgvastgoed, wie is eigenaar, wat is geïnvesteerd en wat is de waarde nu?
  • Hoe ziet de locatie eruit? Hoe gaat het gebied er demografisch uitzien? Wat is de verwachting als het gaat om zorgbehoefte?  
admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?